Τζανακόπουλος: Απέχουμε ακόμη αρκετά για συμφωνία με τα Σκόπια

Τζανακόπουλος: Απέχουμε ακόμη αρκετά για συμφωνία με τα Σκόπια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα σημαντικά βήματα, Ελλάδα και ΠΓΔΜ απέχουν ακόμη αρκετά πριν από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την σύναψη συμφωνίας, εκτίμησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είπε: «θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική. Ωστόσο δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστρεψε τα πυρά του και κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Δε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από την ανεύθυνη & μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της ΝΔ ακόμη και στα εθνικά θέματα».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι η «ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα».

Στόχος η συνολική συμφωνία για έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

«Ξεκίνησαν ήδη από  χτες οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τις ελληνικές αρχές ενώ αύριο Τετάρτη εκκινούν και οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών», είπε αρχικά ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε:

«Στόχος μας η επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά με δεδομένα: – θετική πορεία οικονομίας – θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα – υλοποίηση δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος – αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελλ. Ομολόγων», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε.

«Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «νεοραγιαδισμό» την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω μιας υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή