Πάιατ: Απαράδεκτη η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Πάιατ: Απαράδεκτη η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε τη «συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» στην Τουρκία «που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους στο πνεύμα της συμμαχικής σχέσης, εδώ και πολύ καιρό» ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιάγια την ενέργεια, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έρχεται κάθε ημέρα αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συμπεριφορές. 

«Εσείς έχετε αλληλεπίδραση με την Τουρκία και κάθε ημέρα έρχεστε αντιμέτωποι με απρόβλεπτες συμπεριφορές, είτε πρόκεςιται για συγκρούσεις σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο είτε για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους στο πνεύμα της συμμαχικής σχέσης μας εδώ και πολύ καιρό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διμερείς σχέσεις και τη φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ένταση που δημιουργεί  η Τουρκία στο Αιγαίο αλλά και στην στρατηγική της κατεύθυνση λέγοντας: «Πιστεύω ότι για τις ΗΠΑ αναλογιζόμενος τις προκλήσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας, δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα». 

Εστιάζοντας περαιτέρω στον τομέα της ενέργειας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είπε ότι τα ενεργειακά ζητήματα δεν δέσποζαν τόσο πολύ στις διμερείς σχέσεις όσο σήμερα και επισήμανε ότι είναι ένας τομέας που επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ηγέτης στην οικοδόμηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας εμπειρία που έχει επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να πετύχουν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους Ευρωπαίους Συμμάχους και εταίρους τους για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, η οποία ωφελεί την κοινή ασφάλεια και ευημερία, όπως συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως Αμερικανοί επενδυτές εξετάζουν επίσης ευκαιρίες από ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ αυτών και των Ελληνικών Πετρελαίων. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η Exxon Mobil εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία με την Total και τα ΕΛΠΕ για να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Επίσης, υπογράμμισε πως η General Electric έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή