Μήνυμα Ζάεφ: Mόνη λύση ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Μήνυμα Ζάεφ: Mόνη λύση ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την προσήλωσή του στον στόχο της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ τόνισε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες πριν από το καθοριστικό τετ α τετ με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα για τη δρομολόγηση των επόμενων βημάτων του οδικού χάρτη επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς σήμερα το πρωί.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρονται στον έντονο ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Ε. στην προσπάθεια για ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και στις διεργασίες μέσα στην ΠΓΔΜ για τη διαδικασία επικύρωσης και έγκρισης της λύσης εκεί. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Ε.Ε. θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, εφόσον, βεβαίως, αυτή επιτευχθεί.

Στη Σόφια, ο κ. Τσίπρας θα έχει πολλαπλές επαφές, όχι μόνο για το ονοματολογικό, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Χθες, επίσης, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, μιλώντας σε μικρή ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων (περιλαμβανομένης της «Κ»), δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει λύση. «Υπάρχει ακόμα χρόνος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω πολύ περισσότερα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Και έχω λόγους για να είμαι αισιόδοξος», είπε ο κ. Χαν, ο οποίος, πάντως, υπογράμμισε ότι η «ιδιοκτησία» της συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά σε Αθήνα και Σκόπια με την Ε.Ε. να συνδράμει μόνο όταν της ζητείται.

Την ίδια στιγμή, μετά την προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου «αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί». Και πρόσθεσε ότι τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα». Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Νωρίτερα, χθες, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σόφιας από την Κομισιόν και το Ιδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ», ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι «η ΠΓΔΜ δεν έχει εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο, μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ». Ο κ. Ζάεφ, επίσης, σημείωσε ότι ένα μέλλον εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα επέφερε αύξηση των εθνικιστικών εντάσεων «και παρεμβάσεις από τρίτους» για το σύνολο της περιοχής.

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του στο προσφυγικό. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση υπήρχε έντονη αυστριακή παρουσία. H Βιέννη πιέζει αρκετά τα πράγματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης. Ως προς τη συζήτηση για την πιθανή λύση, φαίνεται ότι οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν ξανά μετά τη Σόφια, προκειμένου να συνεχίσουν. Ενδιαμέσως, δεν αποκλείεται και νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Οι υφιστάμενες πληροφορίες εξακολουθούν να δείχνουν προς ένα μοντέλο διεθνούς συνθήκης, με εγγυήσεις από την Ε.Ε., για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Για την ελληνική πλευρά όρος εκ των ων ουκ άνευ, είναι η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ και η χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes), και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Αθήνα έχει ήδη υπολογίσει και το πακέτο των δικών της υποχωρήσεων, με βασικό στόχο, όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένως από τις δύο πλευρές, να διατηρηθεί η διακριτή ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή