Ομόφωνο «όχι» στην επιβολή πειθαρχικής ποινής σε Κατσίκη

Ομόφωνο «όχι» στην επιβολή πειθαρχικής ποινής σε Κατσίκη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομόφωνη απόφαση, δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της, η Επιτροπή Δεοντολογίας στη χθεσινή συνεδρίασή της απέρριψε ουσιαστικά το αίτημα που είχαν εγγράφως υποβάλει 16 βουλευτές του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου για επιβολή πειθαρχικής ποινής στον Κ. Κατσίκη, εξαιτίας του περιεχομένου ομιλίας του στο νομοσχέδιο για την αναδοχή. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την ομιλία ο βουλευτής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ είχε σχεδόν παρομοιάσει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία, γεγονός το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους 16 ως παράδειγμα «ρητορικής μίσους», και με το σκεπτικό αυτό ζητούσαν την τιμωρία του.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και ύστερα άπαντες συμφώνησαν ότι η επίμαχη ομιλία Κατσίκη συνιστά προσβλητική συμπεριφορά για το Κοινοβούλιο, αλλά όχι και ρητορική μίσους. Κεντρικό επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο, πρέπει να αποδεικνύεται ότι ένας λόγος παροτρύνει σε εκδήλωση μίσους κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει στην περίπτωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Κατόπιν τούτου και μετά τη γενική συμφωνία επ’ αυτού το θέμα απλώς και τυπικά παραπέμπεται στον πρόεδρο της Βουλής, ακριβώς με την περιγραφή-χαρακτηρισμό περί «προσβλητικής συμπεριφοράς». Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμάται, μπορεί στη «χειρότερη» για τον κ. Κατσίκη περίπτωση να σημαίνει πως θα του επιβληθεί η ποινή της απλώς επίπληξης.

Δεύτερη υπόθεση που εξετάστηκε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, αφορούσε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς είχε θεωρηθεί ότι παραβίασε τον κανονισμό λειτουργίας όταν είχε καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής διαβαθμισμένα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σχετικά με τη γνωστή διαδικασία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Απόφαση επ’ αυτού δεν ελήφθη. Η Επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, με το ερώτημα τι μπορεί ή πρέπει να κάνει ένας βουλευτής όταν φθάσουν στα χέρια του απόρρητα έγγραφα, και αν συνιστά επί της ουσίας παραβατική συμπεριφορά η παράδοσή τους στο προεδρείο της εθνικής αντιπροσωπείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή