Πολιτικό μπρα ντε φερ για τη Β΄ Αθήνας

Πολιτικό μπρα ντε φερ για τη Β΄ Αθήνας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπρα ντε φερ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και του υπολοίπου. Λευκός καπνός δεν βγήκε από τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με εκπροσώπους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η Ν.Δ., όπως ήταν αναμενόμενο, επέμεινε διά του Μάκη Βορίδη ότι δεν πρόκειται να συναινέσει αν δεν υπάρχει ενιαία ρύθμιση για τη Β΄ Αθηνών και την ψήφο στους Eλληνες του εξωτερικού, ενώ το ΚΙΝΑΛ ζήτησε συνολική ρύθμιση-πακέτο, καταθέτοντας προτάσεις που αφορούν και το «μπόνους» του πρώτου κόμματος.

«Το εκλογικό σύστημα και ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμεταλλεύσεως και ευκαιριακών ρυθμίσεων. Το ζήτημα της κατατμήσεως της Β΄ Αθηνών είναι ένα θέμα το οποίο, ούτως ή άλλως, η Ν.Δ. έχει εδώ και καιρό θίξει, αναδείξει και συμφωνήσει», σημείωσε μετά τη συνάντηση ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας ότι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών είναι θέμα «απόλυτα συνδεδεμένο» με τη ρύθμιση του θέματος της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Ο κ. Βορίδης το έθεσε ως ζήτημα ισοπολιτείας, ισονομίας και βασικών εκλογικών δικαιωμάτων το οποίο στερούνται οι Eλληνες που έχουν φύγει από τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και προγενέστερα.

«Στο ζήτημα αυτό είμαστε ξεκάθαροι: Θέλουμε ενιαία ρύθμιση. Θα συναινέσουμε και θα συμπράξουμε, μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση και σε καμία άλλη περίπτωση», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. συζητεί για την πρόταση νόμου που έχει ήδη από το 2016 καταθέσει στη Βουλή, ενώ νωρίτερα η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη (ρ/σ Κανάλι 1) επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αφορά νέους ψηφοφόρους, αλλά ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε ζουν αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδος είτε έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Δηλαδή, ότι θα μπορούσαν με την επαναβεβαίωση των εκλογικών καταλόγων στο εξωτερικό, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Από την Πειραιώς, πάντως, διαμηνύεται ότι η Ν.Δ. δεν θα κάνει πίσω στο εν λόγω ζήτημα.

Ρύθμιση-πακέτο

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για μια ρύθμιση-πακέτο που, εκτός από την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, περιλαμβάνει τη μείωση του εκλογικού «μπόνους» για το πρώτο κόμμα από 50 σε 35 έδρες, τη δυνατότητα ψήφου στους Eλληνες κατοίκους του εξωτερικού και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητη επιτροπή ανωτάτων δικαστικών. «Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν γίνονται με συναλλαγές μεταξύ των κομμάτων, αλλά με ολοκληρωμένες λύσεις, όπως αυτή που καταθέσαμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ ο Γιώργος Αμυράς, που επίσης μετείχε στη σύσκεψη, ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι χρειάζεται «δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα». Δεν έλειψαν, πάντως, οι «διμέτωπες» αιχμές από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Από το Κίνημα θύμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια ψήφισε την απλή αναλογική, χωρίς να συμπεριλάβει πρόβλεψη για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και ότι ακολουθεί «καιροσκοπική τακτική». Κατηγορούσαν, δε, τη Ν.Δ. ότι αντί να απαντά με ολοκληρωμένη πρόταση, «μπαίνει σε παζάρι» και ότι εμφανίζεται να μη θέλει την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, αλλά να επιχειρεί να την ανταλλάξει με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή