Στη δίνη της «Ilindenska Makedonija»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Republica Ilindenska Makedonija», ως αμετάφραστη εκδοχή της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ιλιντεν» (αγγλιστί «Ilinden Macedonia»), αποτελεί μεν το βασικό σενάριο επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς Ελλάδας και ΠΓΔΜ σε αυτή τη φάση, προϋποθέτει, δε, την ολοκλήρωση ενός οδικού χάρτη, ο οποίος έχει αρκετά βήματα και μια πιθανή χρονική διάρκεια αρκετών μηνών. Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη εκδοχή λύσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, κατά το πρόσφατο μπαράζ επαφών τους στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Για την ηγεσία της γειτονικής χώρας η παραπομπή στην εθνογένεση των Σλαβομακεδόνων είναι μια λύση προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των εθνικιστών του VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η νέα ονομασία θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή της ΠΓΔΜ και αναμένεται να εγκριθεί. Επειδή εικάζεται ότι η πλειοψηφία θα είναι άνετη, ήδη πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, η Βουλή της ΠΓΔΜ θα κληθεί να αναθεωρήσει και το Σύνταγμα (απαιτούνται 80 από τις 120 έδρες), προκειμένου να περιλαμβάνει τη νέα ονομασία, άρα να διασφαλίζει και την ελληνική ανησυχία για το «erga omnes».

Για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις. Για την ελληνική κυβέρνηση η συγκεκριμένη ονομασία θεωρείται βάση συζήτησης που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση. Η Ν.Δ., όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει την εκδοχή της «Μακεδονίας του Ιλιντεν», καθώς τη θεωρεί ευθέως αλυτρωτική πρόταση. Ως εκ τούτου, ερώτημα είναι τι θα πράξει εφόσον η πρόταση αυτή έλθει στη Βουλή. Ενα άλλο ερώτημα είναι τι ακριβώς προτίθεται να πράξουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Εκτιμάται ότι αρχικά ο κ. Καμμένος θα διατηρήσει κάποιες αποστάσεις, δίχως, ωστόσο, να δημιουργήσει προβλήματα στη συγκυβέρνηση. Σημαντικό ρόλο στην προώθηση της λύσης διαδραματίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ φαίνεται ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν πλήρως το σχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα με το νέο σχέδιο, αν και η τελική στάση τους δεν είναι διαμορφωμένη. Αλλωστε, ο Αλβανός αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι ήταν παρών στη Σόφια και σε μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Ζάεφ. Αν και στη βουλγαρική πλευρά υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις, φαίνεται ότι το Σύμφωνο Φιλίας ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια, βάσει του οποίου η Εξέγερση του Ιλιντεν του 1903 θεωρείται κοινή κληρονομιά των δύο χωρών, αμβλύνει τις διαφωνίες.

Αν πράγματι το σχέδιο εγκριθεί στα κοινοβούλια και των δύο χωρών και προχωρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε η ΠΓΔΜ αφενός μπορεί να λάβει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Ιουλίου, αφετέρου να της κοινοποιηθεί και μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.

Εως τότε και εφόσον υπάρξει λύση, οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στις Πρέσπες, προκειμένου να ανακοινώσουν ότι συμφωνούν στην κατεύθυνση της συγκεκριμένης λύσης (Μακεδονία του Ιλιντεν). Επίσης, θα έχουν συναντηθεί ακόμα μία φορά οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο κ. Κοτζιάς, μάλιστα, θα επιστρέψει στην Αθήνα έπειτα από δέκα ημέρες και ένα εντατικό γύρο επαφών σε ΗΠΑ, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή