«Απαράδεκτη» η συζήτηση για Ιλιντεν, λέει η Ν.Δ.

«Απαράδεκτη» η συζήτηση για Ιλιντεν, λέει η Ν.Δ.

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήχησε ευχάριστα στην Πειραιώς το όνομα «Ilindenska Makedonija» (Μακεδονία του Iλιντεν). Παρότι η Ν.Δ. αρνείτο να τοποθετηθεί και επέβαλε σιγήν ασυρμάτου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής και την επίσημη ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον πρωθυπουργό –φαίνεται να έγινε νωρίτερα– ήταν σαφές ότι η αναφορά στο ιστορικό ορόσημο του Iλιντεν και στην ένοπλη εξέγερση του «μακεδονικού έθνους», σύμφωνα με την ΠΓΔΜ, παραβίαζε πλήρως τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την επίσημη τοποθέτηση της Ν.Δ. ότι οποιαδήποτε αναφορά του Iλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνο δεν βάζει τέλος, αλλά επιβεβαιώνει και ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και είναι «απαράδεκτο» ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι με τον Σκοπιανό ομόλογό του συζητά το επίμαχο όνομα. Ονομα, που, όπως ανέφερε η Πειραιώς στη σχετική ανακοίνωση, «συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ώς το Αιγαίο». Τούτων δοθέντων, σημείωσε η Ν.Δ., «οποιαδήποτε αναφορά του Ιλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει», γι’ αυτό και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» ακόμη και το να τίθεται προς συζήτηση.

Οι συνειρμοί στην Πειραιώς, ήδη, από νωρίς την Παρασκευή παρέπεμπαν στην παραβίαση των κόκκινων γραμμών που έχει περιγράψει η Ν.Δ. και αφορούν και τα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας. Τυχαία δεν ήταν ούτε η υπενθύμιση από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη από βουλγαρικό έδαφος, την Τετάρτη, ότι προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αλλαγή που θα εξασφαλίζει το erga omnes. Και αυτό, όχι κατόπιν παραχωρήσεων στα Σκόπια, αλλά πριν από την όποια συμφωνία και την κύρωσή της από τη Βουλή. Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη στη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, μάλιστα, δεν αφορά μόνο την υιοθέτηση της νέας ονομασίας για όλες τις χρήσεις, αλλά και την απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Ακόμη κι αν η συνθήκη για συνταγματική αλλαγή και το erga omnes ικανοποιούνταν, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει και άλλες κόκκινες γραμμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τη σύνθετη ονομασία και αφορούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού και δη το έθνος και την ταυτότητα. Με απλά λόγια, αν δεν πληρούνται όλες οι αυτές οι προϋποθέσεις, για τη Ν.Δ. η λύση δεν είναι λύση. Το σημείο περί αλυτρωτισμού είναι κομβικό, δεδομένου ότι και μεταξύ στελεχών της Ν.Δ. ήδη από την Παρασκευή ήταν διάχυτη αίσθηση ότι η «Δημοκρατία του Ιλιντεν» όχι μόνο δεν κινείτο στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού, αλλά αντιθέτως παρέπεμπε απευθείας σε αλυτρωτισμό, ενώ στην παραφθορά της θα μείνει μόνο το «Μακεντόνια», κάτι που παραπέμπει απευθείας σε «μακεδονικό» έθνος.

Περί συναίνεσης

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στην Πειραιώς, ούτως ή άλλως, δεν διακρίνεται από ιδιαίτερη σπουδή ώστε να μπει «πλάτη» στο Σκοπιανό. Για όλους τους λόγους που έχει ήδη εξηγήσει και δημοσίως ο πρόεδρος της Ν.Δ. με κυρίαρχο επιχείρημα εδώ και μήνες –και πριν ακόμα εξειδικευθούν στην πληρότητά τους οι προϋποθέσεις που θέτει η Ν.Δ. για συναίνεση στην όποια λύση– ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται για την απουσία συναίνεσης, καθώς διαπραγματεύθηκε μυστικά εξαρχής και χειρίστηκε το θέμα με βασική επιδίωξη να προκαλέσει ρήγματα στη Ν.Δ. Aπό την Πειραιώς επαναλαμβάνουν ότι ο κ. Τσίπρας «θυμήθηκε αργά τη συναίνεση» και όχι μόνο διαπραγματεύθηκε εν κρυπτώ, αλλά «χλεύασε τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού».

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως το έθετε στέλεχος της Ν.Δ., ήταν εξαρχής απίθανο ο κ. Μητσοτάκης «να πέσει στην παγίδα». Πολλώ δε μάλλον, την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν τόσο άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ., ύστερα από μια περίοδο δημοσκοπικής στασιμότητας, κάτι που μεταφράζεται από την Πειραιώς ως συνειδητή πλέον επιλογή των πολιτών που ήταν αναποφάσιστοι να στραφούν στη Ν.Δ., όσο και το γεγονός ότι πλέον η Ν.Δ. κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας. Τυχαία δεν ήταν, εξάλλου, ούτε η επισήμανση προ ημερών του συντονιστή στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Ν.Δ. Τάκη Θεοδωρικάκου ότι στο Σκοπιανό «ασφαλώς και θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας», καθώς πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας.

Επιμένει στην ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού

«Δώστε ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού». Το αίτημα που διατυπώνεται επιτακτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και ημέρες και το οποίο έγινε ακόμα επιτακτικότερο με την απαίτησή του από το βήμα της Ολομέλειας την Παρασκευή να διεξαχθεί ειδική προ ημερησίας συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μαζί με το διαρκές και μόνιμο αίτημα για εκλογές, δεν είναι τυχαία. Αμφότερα εξυπηρετούν μια επιθετική στρατηγική που επιδιώκει να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και να την εκθέσει, καθώς είναι εδραία πεποίθηση στην Πειραιώς ότι η κυβέρνηση «παίζει» με τον χρόνο των εκλογών προκειμένου ο κ. Τσίπρας να διαχειριστεί την ήττα του.

Στην Πειραιώς παραδέχονται ότι η επιμονή της Ν.Δ. να αποδεχθεί η κυβέρνηση ως πακέτο την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει η Ν.Δ. το 2016 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών δεν είναι μόνο αυτονόητη επειδή τα δύο ζητήματα πρέπει να ρυθμιστούν μαζί. Είναι και ένα ζήτημα που εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς η επίμονη άρνησή της, επικαλούμενη τεχνικά και συνταγματικά κωλύματα, την ώρα που θα ήταν απλό να ψηφίζουν οι Ελληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι προφανές ότι γίνεται με πολιτικά κριτήρια, ενώ δείχνει τον φόβο της απέναντι σε μια ομάδα ψηφοφόρων που δεν αποτελεί εκλογική της «πελατεία». «Η κυβέρνηση φοβάται την ψήφο τους», λένε στην Πειραιώς.

Πιστεύει η Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τελικά το επίμονο αίτημά της; Μάλλον όχι. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν θα επιμένει εκθέτοντας την κυβέρνηση, δεδομένου ότι από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχει η Πειραιώς στα χέρια της προκύπτει ότι το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού «περνάει» στην κοινωνία, σε αντίθεση με την υπόθεση της κατάτμησης της Β΄ Αθήνας που φαίνεται να αφορά μόνο τους βουλευτές.

Εξίσου επιθετικά επανέλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ. το αίτημά του για εκλογές, όπως το είχε θέσει στην τελευταία συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών. Αν ο πρωθυπουργός είναι τόσο σίγουρος για το αφήγημα του success story, το οποίο έχει ως κορωνίδα του την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, τότε γιατί δεν το θέτει στην κρίση του ελληνικού λαού κάνοντας εκλογές τον Σεπτέμβριο; To αίτημα της Πειραιώς για εκλογές είναι διαρκές. Αυτή τη φορά, πάντως, φαίνεται να υποστηρίζεται και από τις τάσεις της κοινής γνώμης που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και οι οποίες, μετά την κάποια ανάταξη του κλίματος που σημείωναν, δείχνουν πλέον ότι έχει επιστρέψει η απαισιοδοξία, ενώ την ίδια ώρα από τις τελευταίες μετρήσεις (Pulse και Public Issue) προκύπτει ότι η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί προεξοφλημένη τη νίκη της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή