Βίτσας για «Ιλιντεν»: Το όνομα δεν είναι και τόσο πάνω στο τραπέζι

Βίτσας για «Ιλιντεν»: Το όνομα δεν είναι και τόσο πάνω στο τραπέζι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της αντιπολίτευσης ότι το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίστας, τόνισε σήμερα ότι «στην ουσία, αυτό το όνομα δεν είναι και τόσο πάνω στο τραπέζι, αν θα ήταν λύση. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση». 

«Εχει σημασία και ο τρόπος που προσεγγίζει κανείς αυτό το θέμα. Δηλαδή, η λύση στην ονομασία θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά. Εμείς λέμε για γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι «το καλό του "Ιλιντεν" είναι ότι μαθαίνει ο κόσμος Ιστορία». 

Σημαντικό κατά τον υπουργό είναι ότι το θετικό της όλης διαδικασίας είναι πως «η άλλη πλευρά αρχίζει να αποδέχεται το erga omnes».  Επίσης, σημείωσε ότι έκει που πρέπει να σταθεί η αντιπολίτευση είναι στο αν θα τηρηθεί η σωστή διαδικασία: «Θα υπάρξει μια συμφωνία; Θα έρθει στην ελληνική Βουλή; Θα πάει στον ΟΗΕ; Και όταν τα προαπαιτούμενα αυτής της συμφωνίας δοθούν τότε προς όφελος όλων τα Σκόπια θα γίνει συμβεβλημένο μέλος του ΝΑΤΟ». 

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας και του πρωθυπουργού ώστε να διαμορφωθεί μια άλλη κατάσταση στα Βαλκάνια συνολικά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», εκτίμησε επίσης ο κ. Βίτσας. 

Ερωτηθείς για τα σχόλια του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, επί της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο κ. Βίτσας τόνισε: «Η ΝΔ εμφανίζεται ως μια πολιτικάντικη οργάνωση η οποία δεν θέλει να μην βγούμε από το μνημόνιο και να μην βρούμε λύση στο λεγόμενο Σκοπιανό για να κάνει μέσω αυτού αντιπολίτευση». 

Για Τουρκία και προσφυγικό

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασε επίσης την κατάσταση στην Τουρκία αλλά και το προσφυγικό στη χώρα μας. 

«Να χρησιμοποιείς ανθρώπους κατατρεγμένους από τον πόλεμο για να πιέσεις την Ε.Ε. και κυρίως την Ελλάδα δεν είναι προσφυγικό. Είναι διατάραξη της παγκόσμιας έννομης τάξης», απάντησε ο κ. Βίτσας ερωτηθείς για το αν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να αφορά σε άνοιγμα συνόρων. 

«Υπάρχει μια εθνικιστική ρητορική κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός. Ως εκ τούτου «η διαχείριση του προσφυγικού δεν διευκολύνεται από την ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αλλά με αυτό ζούμε».  

«Πρέπει να υπάρξει ωστόσο μια ολιστική λύση στο προσφυγικό. Μέχρι τότε όμως, αναγκαία είναι η αναγκαστική κατανομή του βάρους στην Ευρώπη. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο στα λόγια», τόνισε ο κ. Βίτσας. 

Ως καινούργιο ποιοτικό στοιχείο στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος «είναι ένας ανοιχτός τριμερής δίαυλος» που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και η Ε.Ε. μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου, Δημ. Αβραμόπουλου. «Εχω την αίσθηση, το παρακολουθούμε βέβαια γιατί τίποτα δεν είναι σταθερό στο προσφυγικό ότι (αυτό το τρίγωνο επικοινωνίας) βοήθησε να μειωθούν δραματικά οι μεγάλες ροές στον Εβρό». 

Τρεις τρόποι υπάρχουν για τη διαχείριση όσων βρίσκονται εντός της χώρας: Εξέταση ασύλου, δημιουργία μετεγκαταστάσεων, εθελούσιες επιστροφές ή ένταξη, είπε ο αρμόδιος υπουργός. «Καθυστερήσεις υπάρχουν, αλλά σημασία έχει η προσπάθεια». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή