Σύγκρουση στον απόηχο της Βουλής

Σύγκρουση στον απόηχο της Βουλής

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται και εκτός Βουλής η σύγκρουση Ν.Δ. και κυβέρνησης με αφορμή το τοπίο της μεταμνημονιακής εποπτείας, μία μέρα αφότου Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας αντήλλαξαν πυρά για την καθαρή έξοδο και την προληπτική γραμμή πίστωσης στην Ολομέλεια. Η κυβέρνηση διά του Δ. Τζανακόπουλου κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι επιθυμεί ένα νέο μνημόνιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Πειραιώς, που κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση αν συνειδητοποιεί το «νέο αδιέξοδο» που έχει προκαλέσει στη χώρα, να προκηρύξει εκλογές.

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη του κ. Τζανακόπουλου να συμμαζέψει το φιάσκο του κ. Τσίπρα στη Βουλή, αλλά είναι μάλλον πρωτοφανές μια κυβέρνηση να ζητάει καθοδήγηση από την αξιωματική αντιπολίτευση για το πώς μπορεί να βγει η χώρα από το σημερινό της τέλμα που προκάλεσε η καταστροφική οικονομική πολιτική της», ανέφερε η Πειραιώς σε χθεσινή ανακοίνωσή της βάζοντάς της και το δίλημμα: Αν πράγματι πιστεύει ότι όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία, τότε δεν χρειάζεται «καμία παράταση του μνημονίου που μόνη της υπέγραψε και καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης». Αν, αντιθέτως, συνειδητοποιεί τα αδιέξοδα, η λύση είναι μία, υπογραμμίζει η Ν.Δ.: να προκηρύξει εκλογές για να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και «θα ανακτήσει με τις επιλογές της και την εμπιστοσύνη των αγορών».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του είχε κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για «αντιφάσεις και αδιέξοδο». Υποστηρίζοντας δε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. βασίζεται σε απολύσεις, συρρίκνωση του Δημοσίου, καταστροφή του κοινωνικού κράτους και επιβολή εργασιακού μεσαίωνα», ο κ. Τζανακόπουλος στην πραγματικότητα μίλησε για το πρόσχημα ενός νέου μνημονίου και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι δεν θέλει ούτε την καθαρή έξοδο στις αγορές ούτε μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, τη στάση της κυβέρνησης, σχολίαζαν από την Πειραιώς, όπως και το «παράδοξο» ότι τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όπως και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή την Τετάρτη επέρριψαν ευθύνες για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής (την οποία οι ίδιοι αρνούνταν) στον κ. Μητσοτάκη.

Για την Πειραιώς, η συζήτηση της Τετάρτης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ήταν η επιβεβαίωση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση, το οποίο δεν εντοπίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά και στο Σκοπιανό, τα μέτωπα στα οποία εστίασε και χθες την κριτική της η Ν.Δ. με αφορμή το επικαιροποιημένο μνημόνιο: η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη θύμισε ότι το κείμενο αποτελεί την επιβεβαίωση ότι η νέα μείωση συντάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση θα εφαρμοστεί την 1/1/2019 και κάλεσε την κυβέρνηση να μην κρύβεται. «Είναι αλήθεια ότι οι μειώσεις που επιβάλλονται ήδη με τον νόμο Κατρούγκαλου φτάνουν ακόμη και τα 438 ευρώ; Είναι αλήθεια ότι θα επιβληθούν νέες μειώσεις ακόμη και σε συντάξεις των 600 ευρώ;» αναρωτήθηκε η κ. Ζαχαράκη. Πυρά εξαπέλυσε η Ν.Δ. και για το Σκοπιανό, και μάλιστα διά του αντιπροέδρου της Κ. Χατζηδάκη καλώντας και πάλι τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για το αν εξακολουθεί να συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν». «Η σιωπή του γεννά στους Ελληνες την εύλογη ανησυχία ότι η απαράδεκτη αυτή πρόταση, που αποτελεί την επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει σήμερα και ξεκάθαρα στην ερώτηση του προέδρου της Ν.Δ.», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή