Δίπολο στην κεντροαριστερά στήνει το ΚΙΝΑΛ

Δίπολο στην κεντροαριστερά στήνει το ΚΙΝΑΛ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μάχη θα είναι μέχρις εσχάτων». Με αυτή τη φράση περιέγραφε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη το σκηνικό που διαμορφώνεται, πλέον, μεταξύ της κυβερνώσας παράταξης και του Κινήματος Αλλαγής με φόντο τις επόμενες εκλογές. Η εν εξελίξει στρατηγική του κεντροαριστερού φορέα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά κορυφώθηκε με το αίτημα για εκλογές και με τη συζήτηση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας η κ. Γεννηματά χρησιμοποίησε σκληρή ρητορική για το κυβερνών κόμμα, καταδεικνύοντας πως οι όποιες γέφυρες ακόμα και αν υπήρξαν έχουν πλέον καταρρεύσει, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τις προθέσεις της έναντι του Αλ. Τσίπρα. Εκφράσεις όπως «ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα» και «κατηγορώ προσωπικά τον πρωθυπουργό γιατί έπληξε τα λαϊκά συμφέροντα» αποτυπώνουν του λόγου το αληθές και προδιαγράφουν τη σκληρή σύγκρουση που θα ακολουθήσει έως τις εθνικές κάλπες.

Στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος δηλώνουν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τον τρόπο που εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για έναν ακόμη λόγο: «η μάχη», λένε, «έγινε μεταξύ τριών και όχι δύο». Ενδεικτικά, εστίαζαν σε μία λεπτομέρεια: «Διαβάζοντας» τις τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, επεσήμαναν πως ο μεγαλύτερος χρόνος καταναλώθηκε για επιθέσεις εναντίον του ΚΙΝΑΛ. H στάση αυτή δηλοί, όπως λένε, πως το κόμμα κερδίζει ζωτικό χώρο στο πολιτικό σκηνικό με τη στρατηγική που ακολουθεί.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τη στάση του κ. Τσίπρα υπογράμμιζαν πως «βρίσκεται σε αμηχανία» καθώς βλέπει πως το ΚΙΝΑΛ, που θεωρείτο στην Κουμουνδούρου πιθανός μελλοντικός εταίρος, δεν ενδίδει στο πολιτικό φλερτ, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε επιθέσεις. Πράγματι, ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του ασκώντας κριτική στην κ. Γεννηματά, ζητώντας της «να πάρει θέση» με ποια πλευρά συντάσσεται, βάσει του νέου διπόλου που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ «πρόοδος εναντίον συντήρησης». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουν στο ΚΙΝΑΛ τις συνεχείς αναφορές του κ. Τσίπρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια του ΠΑΣΟΚ, στους Σοσιαλδημοκράτες. «Δεν ακούσατε τον κ. Μπούλμαν που κάλεσε τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους;», ρώτησε σχετικά ο πρωθυπουργός. «Είναι μεγάλο το άγχος του για συμμαχίες», αντέτειναν συνεργάτες της κ. Γεννηματά. Τούτων δοθέντων, φαίνεται πως ο στόχος της Χαρ. Τρικούπη είναι να δημιουργηθεί ένα μικρό «παράλληλο δίπολο» στην ευρύτερη Κεντροαριστερά με «έπαθλο» τους πολίτες που μετακινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστοι.

Eσωκομματικό μέτωπο

Την ίδια ώρα στα εσωτερικό μέτωπο επικρατεί νηνεμία. Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης έχουν αφήσει πίσω τις συγκρούσεις και όπως φάνηκε από τις ομιλίες στη Βουλή επιχειρούν να βρουν κοινό βηματισμό. Οπως έχει σημειώσει ξανά η «Κ», η «εκεχειρία» δεν συνεπάγεται ταύτιση απόψεων, αλλά προσπάθεια συγκλίσεων. Τη γραμμή αυτή υπηρέτησε ο πρόεδρος του Ποταμιού, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ναι μεν απέφυγε να ζητήσει εκλογές όπως η κ. Γεννηματά, εμμένοντας στην πάγια θέση του, εστίασε ωστόσο στη λάθος κατεύθυνση της κυβέρνησης, που αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς με την πρόεδρο του κόμματος.

Πάντως στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Γ. υπήρξαν απουσίες με νόημα, όπως αυτή του Θ. Θεοχαρόπουλου. Από την Αγ. Κωνσταντίνου φέρονται ενοχλημένοι από το γεγονός πως η σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μιαν αίσθηση προσέγγισης με τη Ν.Δ. που «είναι λάθος». Απών ήταν και ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος με κάθε ευκαιρία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας σε συνομιλητές του πως «έχει χαθεί το θετικό μομέντουμ του Νοεμβρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή