ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, συνεχίζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έφτασε πριν από λίγο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε έπειτα από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Το υπουργείο Εξωτερικών ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφία πριν από την έναρξη της συνάντησης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, συναντήθηκαν αρχικά τριμερώς με τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ στη συνέχεια συνεδρίασαν παράλληλα οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών. Πέρα από τις συνδεδεμένες, παράλληλες διαπραγματεύσεις για ζητήματα χαμηλής πολιτικής, το βασικό θέμα στο τραπέζι ήταν η εξεύρεση νέας ονομασίας καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, το «Ilindenska Makedonija» έχει αποσυρθεί από το τραπέζι με πρωτοβουλία της Αθήνας.

Οι δύο πλευρές, μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης, δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Οι επαφές αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει (και) για το Μακεδονικό με Ευρωπαίους ομολόγους του την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο συζήτησε όχι μόνο για το Μακεδονικό, αλλά και για το Κυπριακό. Μάλιστα, σχολιάζοντας δηλώσεις που παρουσιάζουν την πλευρά της ΠΓΔΜ έτοιμη να προχωρήσει στα απαραίτητα, για λύση, βήματα, απάντησε ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας «δεν έχει παρά να το δείξει».

O Ελληνας υπουργός θα αναχωρήσει το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.