«Καμπανάκι» από Δραγασάκη για τις «αναταράξεις» στην Ιταλία

«Καμπανάκι» από Δραγασάκη για τις «αναταράξεις» στην Ιταλία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύννεφα που έχουν συσσωρευθεί πάνω από την Ευρώπη και στο ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε καταιγίδα που θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας – όπως και άλλων χωρών της ΕΕ, αναφέρθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Ι. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας μίλησε μεν για επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια, πλην όμως υπογράμμισε ιδιαίτερα πως η έξοδος αυτή δρομολογείται σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, που σε μια πιθανή αρνητική εξέλιξή της, οι εθνικές άμυνες μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκείς και πιθανώς να χρειαστεί κεντρική και συνολική παρέμβαση των Βρυξελλών.

«Οι εξελίξεις στην Ιταλία δεν μας αιφνιδιάζουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και συνέχισε: «Βγαίνουμε από τα μνημόνια σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας. Είναι πολλές οι εστίες αυτής της αβεβαιότητας». Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η χώρα μας διαθέτει βεβαίως «αρκετά μέσα στην διάθεσή της για να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις», προσθέτοντας ότι έχουν ήδη καταγραφεί ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως «ότι δημιουργούμε δικό μας Ταμείο δανεισμού έκτακτης ανάγκης, ότι οι τράπεζές μας έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και βγήκαν από αυστηρό τεστ με επιτυχία, ότι είναι θετικό πως προχωράμε με δικό μας σχέδιο, το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο».

Για να συμπληρώσει, ωστόσο, αμέσως μετά: «Αν οι αναταράξεις ενταθούν, θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά, και τότε η ΕΕ θα πρέπει να βρει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των εξελίξεων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας το κυβερνητικό αφήγημα, σημείωσε ότι με την «έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία, αποκτούμε σχετική ελευθερία» και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, στο αμέσως προσεχές διάστημα, με νέα προαπαιτούμενα (για να κλείσει η αξιολόγηση) στη Βουλή.

Και αφού επανέλαβε ότι «εξωγενείς κίνδυνοι υπάρχουν» και πως πρέπει να είναι διαρκής η μέριμνα για να θωρακιστεί η χώρα έναντι αυτών των κινδύνων, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι υπάρχει «πολλή δουλειά ακόμα να γίνει»: «Δεν ξεπερνιούνται οι αιτίες της κρίσης, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Βγαίνουμε σε ένα ξέφωτο, να μπορούμε να πατήσουμε σε στέρεο έδαφος» σημείωσε, για να συνεχίσει λίγο αργότερα: «Για όλα υπάρχουν σχέδια και χρονοδιαγράμματα. Αν τα κάνουμε αυτά και άλλα που πρέπει να γίνουν, η έξοδος από μνημόνια μπορεί να γίνει αφετηρία για δυναμική πορεία στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή