ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία μπορεί να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα

Κοτζιάς: Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία μπορεί να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα για την Ελλάδα, στην περίπτωση που η Ιταλία είναι ασταθής και υπάρξουν συνέπειες για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Ο τελευταίος, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ρώμη, αλλά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζημιώσει σε μόνιμη βάση την βαθιά φιλική και εταιρική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες.

Επισήμανε ακόμη ότι το Βερολίνο θα συνδιαλέγει με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξουν οι Ιταλοί, αλλά έχει καταστήσει και σαφείς τις θέσεις που θα λάβει, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ανησυχούμε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, ότι αυτή η χρηματοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την ελπίδα η Ιταλία να ξαναγίνει η χώρα από την οποία εκπορεύονται μεγάλες φιλοευρωπαϊκές ιδέες.

Ο κ. Μάας παραδέχθηκε ότι είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να προβλεφθούν οι εξελίξεις στην Ιταλία και τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε, για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε πώς θα είναι αυτή η κυβέρνηση, ποιος θα είναι επικεφαλής της, εάν υπάρξει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν και πότε θα γίνουν νέες εκλογές και ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους».

Οσο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, «μπορούμε μόνο να πούμε περιορισμένα πράγματα για τις μελλοντικές εξελίξεις και συνέπειες, τόσο για τις διμερείς όσο και για τις σχέσεις εντός ΕΕ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι υποχρεούται να συνδιαλλαγεί με αυτούς τους οποίους θα εκλέξουν οι Ιταλοί ψηφοφόροι, «αλλά το ποιες θέσεις θα λάβουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, αυτό η Γερμανία το καθιστούσε πάντα σαφές και κατά την τρέχουσα συζήτηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ αυτό το κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ