Παρέμβαση από τη Γερμανία υπέρ της λύσης στο Σκοπιανό

Παρέμβαση από τη Γερμανία υπέρ της λύσης στο Σκοπιανό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ολοκληρωμένη συμφωνία, η οποία πρακτικά απομένει να εγκριθεί από τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ, έκανε λόγο από το Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη «όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ –κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε–, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Σε γενικές γραμμές, η πορεία που έλαβαν οι συζητήσεις τα τελευταία 24ωρα αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο του Βερολίνου στο θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι η διμερής διαφορά παραμένει ανεπίλυτη, αν και, όπως εκτίμησε, στο παρελθόν υπήρχαν πολύ καλύτερες ευκαιρίες. Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο της Γερμανίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Ενημερώσαμε τον Γερμανό ΥΠΕΞ για τις διαπραγματεύσεις μας με τους φίλους μας από τα Σκόπια. Η Γερμανία πάντοτε βοηθούσε να υπάρχει καλή ατμόσφαιρα στην περιοχή μας. Ξέρω ότι η Γερμανία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή». Επ’ αυτού, ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι «μετά και τις συνομιλίες μας στη Νέα Υόρκη και την Κυριακή στις Βρυξέλλες, και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ και εγώ, κάναμε τη δουλειά μας. Χθες, σήμερα και ίσως αύριο “τρέχουν” οι εργασίες των ομάδων που επεξεργάζονται τεχνικές λεπτομέρειες και νομικά ζητήματα και μετά η δουλειά αυτή θα προωθηθεί στους δύο πρωθυπουργούς, ώστε, όπως ελπίζουμε, να φέρουν εις πέρας τη συνολική συμφωνία».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε μεν ότι το Βερολίνο δεν αναμείχθηκε στη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού, παραδέχθηκε δε ότι η χώρα του επενέβη όταν της ζητήθηκε. «Το πολύ, όπου μας ζητήθηκε», είπε ο κ. Μάας «επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά». Επίσης, περιέγραψε το ενδιαφέρον του Βερολίνου για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια ως «αυτονόητο». Επίσης, υπογράμμισε ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται, συνολικά, για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων, κάτι το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της πιστής εφαρμογής όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Των δηλώσεων του κ. Μάας είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα και ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζητούσε από τις δύο πλευρές, Ελλάδα και ΠΓΔΜ, να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. «Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. Να αξιοποιήσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή τη διαμάχη της ονομασίας», αναφερόταν στο σχετικό ανακοινωθέν.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε προχθές και με τον πρόεδρο της Γερμανίας (και παλαιό συμφοιτητή και φίλο του) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με τον οποίο συζήτησαν για το ονοματολογικό, μεταξύ άλλων, θεμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε, επίσης, χθες το βράδυ σε εκδήλωση της γερμανικής δεξαμενής σκέψης DGAP, με θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή