ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο «αγκάθι» για Χαρ. Τρικούπη ο Θ. Θεοχαρόπουλος

Νέο «αγκάθι» για Χαρ. Τρικούπη ο Θ. Θεοχαρόπουλος

Εντονη ενόχληση υπάρχει στη Χαρ. Τρικούπη για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή Επικρατείας Θαν. Θεοχαρόπουλο μετά την πρωτοβουλία του να μην παραστεί στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Συνεργάτες του, ερμηνεύοντας μέσω διαρροών την απουσία του, σημείωναν πως οφείλεται σε δύο λόγους. Εγινε, πρώτον, λόγω της «μονοθεματικής το τελευταίο διάστημα επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ», που δημιουργεί μια αίσθηση –ακόμα και αν αυτή είναι εσφαλμένη– προσέγγισης με τη Ν.Δ και, δεύτερον, λόγω της μη συνεδρίασης των οργάνων το τελευταίο διάστημα ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που έλαβε χώρα την Παρασκευή, στελέχη που πρόσκεινται στην κ. Γεννηματά εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας πως δεν είναι πρέπον να «γίνεται πολιτική με διαρροές».

Ο ίδιος ο κ. Θεοχαρόπουλος, πάντως, επιβεβαίωσε το πρώτο σκέλος της διαρροής, καθώς σε χθεσινή συνέντευξή του (ραδιόφωνο news247) ζήτησε να τεθούν οι μετεκλογικές συνεργασίες του Κινήματος σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, εστιάζοντας στην ανάγκη να μη θολώσει η αυτόνομη πορεία του κόμματος μέχρι τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, οι συνεχείς παρεμβάσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για το Μακεδονικό και οι αναφορές του γύρω από συγκεκριμένα ονόματα επίσης δεν ήχησαν θετικά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχαρόπουλος σε παρέμβασή του (ΑΠΕ) ανέφερε πως προσδιορισμοί όπως το Severna, το Gorna και το Nova «θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί αν εξασφαλιστεί το erga omnes». Από τη Χαρ. Τρικούπη δεν σχολίασαν επ’ αυτού, αλλά σημείωναν με νόημα πως δεν μπαίνουν σε ονοματολογία, αν πρώτα δεν έρθει η ολοκληρωμένη η πρόταση της κυβέρνησης. Η διελκυστίνδα πάντως που πήγε να δημιουργηθεί φαίνεται πως απεφεύχθη.

Από την Αγ. Κωνσταντίνου εξέπεμψαν το μήνυμα πως οι απόψεις του κ. Θεοχαρόπουλου «είναι πολιτικές» και ως τέτοιες εκφράστηκαν, δείχνοντας διάθεση να πέσουν οι τόνοι. Το κλίμα αποφορτίστηκε ακόμα περισσότερο μετά την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά για μπαράζ συνεδριάσεων των οργάνων, βασικό αίτημα τόσο του κ. Θεοχαρόπουλου όσο και άλλων στελεχών. Συγκεκριμένα την Παρασκευή θα λάβει χώρα το Πολιτικό Συμβούλιο, ακολούθως η Εκτ. Γραμματεία, ενώ την Κυριακή θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή. Στο Σκοπιανό αναφέρθηκε και ο Στ. Θεοδωράκης. Με δηλώσεις του (Θέμα FM) επισήμανε πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, «αλλιώς θα υπάρξει κενό που θα έρθει να καλύψει η Τουρκία». Προσέθεσε πως η συμφωνία «θα πρέπει να έρθει με εγγύηση Ε.Ε. και ΝΑΤΟ», ώστε να μην μπορεί να αλλάξει. Τέλος, ο Γ. Ραγκούσης, του οποίου οι σχέσεις με την ηγεσία του κόμματος βρίσκονται στο όριο, εξέφρασε την άποψη πως μπορεί υπό προϋποθέσεις να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αξιοσημείωτες και οι αιχμές του για το Κίνημα, σημειώνοντας πως δεν προσκλήθηκε «ούτε σε μία» συνεδρίαση για το θέμα, παρά το γεγονός πως ως υπουργός εισηγήθηκε τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».