ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμεση ανάλυση: «Απάντηση» στον Ερντογάν η περιοδεία Ιντζέ στη Θράκη

Αμεση ανάλυση: «Απάντηση» στον Ερντογάν η περιοδεία Ιντζέ στη Θράκη

Ο υποψήφιος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές κ. Μουχαρέμ Ιντζε, ήρθε σήμερα για λίγες ώρες στη Θράκη, γιατί δεν μπορούσε να μην έρθει. Και ορθώς δεν ετέθη ζήτημα απαγόρευσης της έλευσης του.

Ψήφους βεβαίως από τους δικούς μας μουσουλμάνους, δεν προσδοκούσε γιατί οι ομόθρησκοι τους της Θράκης δεν ψηφίζουν. Σε αντίθεση με τους τουρκικής καταγωγής της νότιας Βουλγαρίας, που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίσουν. 

Και γι αυτό ο Τούρκος υποψήφιος συνέχισε το απόγευμα το ταξίδι πίσω από την Ροδόπη, την πόλη Κρτζαλικ, όπου επρόκειτο να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.

Ο υποψήφιος πρόεδρος  στην μίνι περιοδεία του στην Κομοτηνή, όπου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σε ο, τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, το έλεγε  ξεκάθαρα στους  μουσουλμάνους που βγήκαν στα πεζοδρόμια, αψηφώντας το «μάτι» του προξενείου, για να το χαιρετίσουν: «Δεν μπορούσα να μην έρθω». 

Ασφαλώς και δεν μπορούσε να μην έρθει από την στιγμή που ο αντίπαλός του Ερντογαν, εμφανίζει με κάθε ευκαιρία εαυτόν ως προστάτη των, απόδημων στην Ευρώπη, Τούρκων  και των ανά την βαλκανική (κυρίως) μουσουλμανικών πληθυσμών, θέμα που συγκινεί την κοινή γνώμη στην γείτονα και συχνά μπαίνει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο  Ερντογάν έκανε συγκέντρωση στο Σεράγεβο έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό σώμα στο εσωτερικό και επιχείρησε να συγκινήσει του εγχώριους ψηφοφόρους  ενόψει της κάλπης  διακηρύσσοντας το πατερναλιστικό ενδιαφέρον του  για τα «αδέρφια» που ζουν στα «σύνορα της καρδιάς» του.

Η Κομοτηνή και το Κρτζαλικ της Βουλγαρίας, ήταν η απάντηση του εκλεκτού της  αντιπολίτευσης που έστειλε και αυτός  στους ψηφοφόρους, το μήνυμα  ότι οι ομόθρησκοι και ομοεθνείς του εξωτερικού είναι και στην δική του καρδιά,  όχι μόνο σε αυτήν του Ερντογάν.

Μετέδωσε, ακόμα, με τη (μινι) προεκλογική του περιοδεία στην Ελλάδα, αλλά και την Βουλγαρία, πίσω στη χώρα του  εικόνα ηγέτη αποδεκτού  στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε αντίθεση με τον Ερντογάν, στον οποίο όπου και αν προσπάθησε να κάνει προεκλογικές εκδηλώσεις δεν του το επέτρεψαν.

Αλλά ο Ερντογαν, ως γνωστόν, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, όταν μάλιστα αισθάνεται ότι κρίνεται το πολιτικό του μέλλον, όπως σε τούτες τις εκλογές.

Ετσι και τώρα σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, με στόχο την υποβάθμιση της επίσκεψης Ιντζέ στην Κομοτηνή,  κάλεσε στην Τουρκία σε διήμερο συνέδριο, στο οποίο  ήταν να παραστεί  και ο ίδιος, για την τύχη των μουσουλμανικών πληθυσμών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  τις ηγεσίες όλων των τουρκικών και μουσουλμανικών μειονοτήτων της Ευρώπης, μεταξύ αυτών, βεβαίως, και εκείνη της Θράκης.

Ετσι ο Ιντζέ βρήκε στην Κομοτηνή απλούς μουσουλμάνους οι  οποίοι αψήφησαν το προξενείο και βγήκαν για να τον υποδεχτούν.

Ως προς το τι είπε: ερωτηθείς για τους δυο Ελληνες κρατούμενους στις φυλακές της Αδριανούπολη στρατιωτικούς, και τους «οχτώ» Τούρκους σχέσεις μίλησε για διάλογο.