Προσφυγικό: 4,5 δισ. ευρώ στη Γερμανία

Προσφυγικό: 4,5 δισ. ευρώ στη Γερμανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αντί προστίμων σε όσους δεν συνεργάζονται, επιπλέον χρηματοδότηση σε όσους συνεργάζονται. Αυτή είναι η φόρμουλα που προτείνει το Βερολίνο για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. για το προσφυγικό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». Η πρόταση αυτή θα είναι προς όφελος κυρίως της ίδιας της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να εισπράξει περίπου 4,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027.

Πιο συγκεκριμένα, για κάθε μη Ευρωπαίο πολίτη που εγκαθίσταται στο έδαφός της, μια χώρα θα λαμβάνει καθαρή ενίσχυση 2.800 ευρώ. Για τους υπολογισμούς προσμετρώνται όλοι οι υπήκοοι χωρών εκτός Ε.Ε. που έφθασαν σε μια συγκεκριμένη χώρα από το 2013, εκτός εάν εν συνεχεία αναχώρησαν από αυτήν. Ετσι, τα κονδύλια μπορούν να ενισχύσουν και κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας τα οποία δεν είναι επιλέξιμα για άλλου είδους διαρθρωτικά κονδύλια, λόγω υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Eν τω μεταξύ, το κρατικό γερμανικό Ινστιτούτο Εργασιακών Ερευνών (ΙΑΒ) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ανεργίας μεταξύ των προσφύγων έχει πέσει από το 50,5% στο 40,5%. «Είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε στους Financial Times ο βασικός συντάκτης της έρευνας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, Χέρμπερτ Μπρίκερ. Ελάχιστοι από το 1 εκατ. ανθρώπων που έφθασαν στη Γερμανία το 2015-16 γνώριζαν γερμανικά. Επιπλέον, περίπου το 80% των ενήλικων προσφύγων που έφθασαν στη Γερμανία την περίοδο εκείνη δεν διέθετε πανεπιστημιακό τίτλο ούτε είχε κάνει τεχνικές σπουδές, στοιχείο που περιόρισε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Σήμερα, ελάχιστοι πρόσφυγες απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν πτυχίο ανώτατης σχολής. Περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους πρόσφυγες απασχολούνται σε βοηθητικές δουλειές, ενώ οι άλλοι μισοί σε θέσεις που απαιτούν κάποια εκπαίδευση, π.χ. ως μηχανικοί αυτοκινήτων, μάγειρες ή εργάτες σε εργοστάσια. Ειδικά στα τεχνικά επαγγέλματα, στα οποία παρατηρείται σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και την πρόσληψη προσφύγων, σύμφωνα με τη Γερμανική Ενωση Τεχνικών Επαγγελμάτων ZDH. Πιο συγκεκριμένα, η ΖDH ανακοίνωσε ότι φέτος ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σε προγράμματα μαθητείας αυξήθηκε κατά 140% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η εισροή προσφύγων, προερχομένων κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, πυροδότησε στους πιο συντηρητικούς κύκλους ρεύμα επαναβεβαίωσης της χριστιανικής ταυτότητας της Γερμανίας. Ετσι, ο νέος πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, διέταξε την υποχρεωτική ανάρτηση σταυρού σε όλα τα δημόσια κτίρια της Βαυαρίας, πλην σχολείων, μουσείων και κρατικών θεάτρων. Το μέτρο ενδέχεται να κριθεί αντισυνταγματικό εξαιτίας του υποχρεωτικού του χαρακτήρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή