Πιέζει η Ν.Δ. ενόψει εξελίξεων στο Σκοπιανό

Πιέζει η Ν.Δ. ενόψει εξελίξεων στο Σκοπιανό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή των εξελίξεων στο Σκοπιανό βρίσκεται η Πειραιώς, η οποία σταδιακά σφίγγει τη μέγγενη γύρω από την κυβέρνηση με αιχμή τα επίδικα της συμφωνίας –συνταγματική αλλαγή και erga omnes– αλλά και την ύπαρξη ή μη κυβερνητικής πλειοψηφίας, πιέζοντας να μάθει ποια είναι η θέση του Πάνου Καμμένου, αλλά κυρίως ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, αφού επίσημη ενημέρωση για το πού βρίσκονται τα πράγματα, δεν υπάρχει.

Από την Πειραιώς διαμηνύουν με έμφαση ότι για να δεσμεύσει ένας πρωθυπουργός μια χώρα σε μια διεθνή συμφωνία πρέπει να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή, πολλώ δε μάλλον κυβερνητική πλειοψηφία. Και υπονοείται ότι το Σκοπιανό δεν μπορεί να συζητηθεί κατόπιν εορτής και ότι εφόσον προκύψει συμφωνία, πρέπει να γίνει σχετική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, κάτι που η Ν.Δ. διαμηνύει ότι είναι «αυτονόητο» να κάνει ο κ. Τσίπρας.

Χθες, λίγες ώρες αφότου βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση για το «προκλητικό» ταξίδι του ΥΠΕΘΑ στο Μονακό, η Πειραιώς επανήλθε διά της εκπροσώπου Τύπου για να στηλιτεύσει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον κυβερνητικό εταίρο. «Επιβεβαιώνει απλώς ότι οι κ.Τσίπρας και Καμμένος βαδίζουν μαζί, χέρι χέρι, ώς το τέλος, τον δρόμο της πολιτικής εξαχρείωσης. Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Εξάλλου, πολύ σύντομα θα είναι παρελθόν για τη χώρα», σημείωσε η Μαρία Σπυράκη δείχνοντας και την τακτική που θα ακολουθήσει η Πειραιώς έναντι του Πάνου Καμμένου, πολλώ δε μάλλον ενόψει μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για το Σκοπιανό στη Βουλή.

Η Πειραιώς εδώ και μέρες απευθύνει ερωτήματα προς την κυβέρνηση τόσο για το αν έχει δεχθεί τα περί «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, όσο και για το αν έχει δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ οι αλυτρωτικές αναφορές. Και, πάντα, κατά την πάγια στρατηγική της, απευθύνει το ερώτημα αν η κυβέρνηση βαδίζει με μία γραμμή προς την όποια συμφωνία, ή αν ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε όσα λέει ο Ζόραν Ζάεφ χωρίς να έχει τη στήριξη όλης της κυβέρνησης και άρα του κ. Καμμένου.

Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι η Ν.Δ. σηκώνει τείχος ώστε να μην προχωρήσει μια κακή συμφωνία εφόσον δεν έχει την έγκριση της Βουλής.

Η Ν.Δ. διαμηνύει ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους και δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση αν αυτή «δεν είναι ενιαία, άμεση και οριστική» και προσθέτει ότι δεν μπορεί να πληρώσει η χώρα «μια συμφωνία τοις μετρητοίς περιμένοντας την εκπλήρωσή της σε δόσεις». Και επιμένει να θέτει το ερώτημα αν τη συμφωνία για την οποία μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς την υπογράφει ο κ. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ως πρωθυπουργός μιας συγκυβέρνησης, προκειμένου να καταδείξει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας πρωθυπουργός που δεν διαθέτει κυβερνητική πλειοψηφία. «Αν πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να δεσμεύσει τη χώρα για μια τόσο σημαντική εθνική υπόθεση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβερνητικής του πλειοψηφίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή