ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τουρκικά πυρά μετά την απελευθέρωση των «οκτώ»

a8hna--syzh-thumb-large

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών  καλά κρατεί. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος με νέες δηλώσεις του, χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα – καταφύγιο για πραξικοπηματίες.

«Έχουμε πολλές φορές δηλώσει ότι καταδικάζουμε την άρνηση της Ελλάδας να επιστρέψει στη χώρα μας τους 8 προδότες πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου και την απελευθέρωση και την παροχή ασύλου σε έναν από αυτούς και ότι αναμέναμε από την ελληνική δικαιοσύνη να μην επαναλάβει αυτού του είδους τα λάθη με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις»,  είπε αρχικά ο Ακσόι και συνέχισε:

«Παρόλα αυτά, τις προηγούμενες μέρες μάθαμε ότι η Ελλάδα άφησε ελεύθερους και τους άλλους επτά φυγάδες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απελευθέρωση όλων των πραξικοπηματιών φυγάδων με μία διοικητική απόφαση που έχει σχέση με τη διαδικασία σύλληψής τους».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, «αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στους πραξικοπηματίες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει καταστεί η χώρα που εξασφαλίζει ένα ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες».

«Μία χώρα που διατείνεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας», συνέχισε ο Ακσόι,  «δεν είναι συμβατό ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το δίκαιο της καλής γειτονίας να απελευθερώνει προδότες που επεχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα σε μία γείτονα χώρα για την κατάλυση της δημοκρατίας της. Θα επιμείνουμε με αποφασιστικό τρόπο για την επιστροφή των πραξικοπηματιών προδοτών και την εκδίκασή τους στη χώρα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κι ότι αγνόησε τα αλλεπάλληλα αιτήματα έκδοσης που είχε καταθέσει η Άγκυρα.

Υποστήριξε παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί την υπόθεση των οκτώ με γνώμονα τα πολιτικά συμφέροντά της, χωρίς να δώσει βάση στην νομική πτυχή του θέματος.