Πίεση ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις

Πίεση ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ζητήματα επί των οποίων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από την εκλογική βάση τους απασχόλησαν τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε για τα ζητήματα που εκκρεμούν προς νομοθέτηση αλλά και για τις διεκδικήσεις και προτεραιότητες της κυβέρνησης στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος.

Τα βασικά μηνύματα του υπουργού Οικονομικών ήταν ότι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ που καταβάλει θα δει το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων, ότι το ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 δεν είναι της παρούσης να συζητηθεί και ότι για την κυβέρνηση θα ήταν θετική εξέλιξη, αναφορικά με την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, μια απόφαση που θα προβλέπει 10ετή επιμήκυνση.

Ο ΕΝΦΙΑ

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ, με δεδομένη τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015 ότι ο εν λόγω φόρος θα καταργηθεί, παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο στον χειρισμό του από τους βουλευτές, που καλούνται να απαντήσουν σε όσα ακούγονται για τις αλλαγές που θα επιφέρει ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, για περίπου το 67%, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι τώρα. Το 18% των ιδιοκτητών θα δει κάποια μείωση, ενώ για το 15% που θα κληθεί να καταβάλει αυξημένο ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε επιβαρύνσεις σε κοσμοπολίτικα νησιά, αλλά και λαϊκές περιοχές, όπως, ωστόσο, μίλησε για μικρής τάξης επιβαρύνσεις εκεί, περί τα 20 ευρώ ετησίως.

Οι βουλευτές, που προσδοκούσαν να ακούσουν κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά πιθανή προοπτική η κυβέρνηση να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που ήδη έχουν ψηφισθεί, ιδιαίτερα της περικοπής στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, μάλλον απογοητεύθηκαν. Οπως έχει κάνει και σε άλλες παρεμβάσεις του μέχρι τώρα, ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να σταματήσει κάθε σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συζητηθεί αυτή την ώρα το θέμα αυτό. Για άλλη μία φορά ο κ. Τσακαλώτος κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με άλλα κυβερνητικά στελέχη, που σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι οι περικοπές τελούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Από την πλευρά των βουλευτών πάντως, παραμένει σταθερό το αίτημα να ληφθεί μέριμνα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αίτημα που επαναλήφθηκε και χθες, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αξιολογείται ως υψηλού πολιτικού κόστους και για το οποίο είναι έκδηλη η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που εξέφραζαν προβληματισμό, καθώς πιθανώς περίμεναν να ακούσουν πιο θετικά μηνύματα, δεν τίθεται ζήτημα να μην υποστηριχθεί το πολυνομοσχέδιο. Αλλωστε, όπως επισημάνθηκε και από τους υπουργούς που έκαναν τη χθεσινή ενημέρωση, πρόκειται για το τελευταίο εμπόδιο στη διαδικασία ολοκλήρωσης του μνημονίου. Παράλληλα, σε σχέση με τα προηγούμενα πολυνομοσχέδια είναι πολύ πιο ήπιο, καθώς αφορά περισσότερο μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και όχι μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που είναι και τα δύσκολα από πολιτικής απόψεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή