Σκοπιανό: Διεργασίες στο παρασκήνιο

Σκοπιανό: Διεργασίες στο παρασκήνιο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες σε κορυφαίο επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Πρακτικά, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, απομένει να πραγματοποιηθεί η τελική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, που θα οδηγήσει και στη συνάντηση, για την ανακοίνωση της συμφωνίας, πιθανότατα στις Πρέσπες. Εως αυτή τη στιγμή τίποτε δεν είναι ακόμη απόλυτο, καθώς, ιδίως στην πλευρά της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ αντιμετωπίζει αρκετές εσωτερικές δυσκολίες.

Παρά την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και την εκπεφρασμένη –με τις ρητορικές διακυμάνσεις– δέσμευση και των δύο πρωθυπουργών για επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς, τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν είναι ακόμη αρκετά. Κάποια από αυτά, περιλαμβάνουν και την Ε.Ε. Μπορεί η Ελλάδα να έχει τη διμερή διαφορά που δεν επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα πέντε χώρες που εκτιμούν ότι έστω και η ανακίνηση συζήτησης για διεύρυνση της Eνωσης στην παρούσα φάση είναι πρώιμη και κρύβει κινδύνους. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του μηνός, εκτός από την ΠΓΔΜ, κρίνεται και η προοπτική της Αλβανίας.

Κατά της περαιτέρω διεύρυνσης της Ε.Ε. τάσσονται η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Δανία. Και υπάρχουν φόβοι ότι η κρίση στην Ευρώπη ίσως αυξήσει τον αριθμό των χωρών οι οποίες θα συνταχθούν με όσους εκτιμούν ότι η διεύρυνση δεν είμαι υπόθεση του παρόντος. Ως προς τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, οι ξένοι συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. Ο Aμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία Γουές Μίτσελ είπε ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν αθόρυβα και, «μαζί με την Ε.Ε. και τη Γερμανία, ενθαρρύνουν την επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την ΠΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ».

Η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων φαίνεται και από τη σιγή ασυρμάτου που έχει επικρατήσει τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα και στα Σκόπια. Χθες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του κ. Ζάεφ στα Σκόπια Μίλε Μποσνακόφσκι απέφυγε να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αλλά και την πιθανότητα συνάντησης των δύο πρωθυπουργών τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Μποσνακόφσκι εκλήθη να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του στελέχους του VMRO και πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος προανήγγειλε συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στην αλβανική πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας. «Δεν θα πρέπει να σχολιάζουμε ανεπίσημες πληροφορίες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται και ιδιαίτερα αν δεν έχουν αξιοπιστία και νομιμοποίηση», σχολίασε ο κ. Μποσνακόφσκι. Πρακτικά, αποφεύγοντας να απαντήσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην τελευταία δημόσια τοποθέτηση του κ. Ζάεφ, ο οποίος περιέγραψε την επικοινωνία και συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα ως ζήτημα ημερών.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, χθες, στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανήλθε στο ζήτημα της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για τη γλώσσα της ΠΓΔΜ, εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση. «Αποδέχθηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως “μακεδονική”. Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Αντί να κάνουν αυτοκριτική, βρίζουν. Δεν τους φταίει η “αβλεψία” τους, αλλά η αποκάλυψή της», έγραψε στο Twitter ο κ. Κοτζιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή