Η ρύθμιση χρέους στην κορυφή της ατζέντας Τσίπρα

Η ρύθμιση χρέους στην κορυφή της ατζέντας Τσίπρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσοχή στραμμένη στο Παρίσι, όπου πρόκειται να συνεχισθεί σήμερα η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος, η κυβέρνηση οριστικοποιεί τις τελευταίες παραμέτρους του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Με βασική επιδίωξη να ολοκληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις εγκαίρως, προκειμένου να μπορεί να ζητήσει το ίδιο και από τους εταίρους και δανειστές, φέρνει το πολυνομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισής του.

Η Αθήνα αναμένει ένα θετικό σήμα ότι ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία στη φόρμουλα που θα υιοθετηθεί όσον αφορά το χρέος. Αλλωστε, και από την πλευρά των εταίρων έχει διαμηνυθεί ότι επιδιώκεται πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου να έχει κλείσει η σχετική συζήτηση. Από ελληνικής πλευράς εκτιμάται πως είναι απτή προσδοκία μια συμφωνία των εταίρων σε δεκαετή επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής. Βεβαίως, τυπικά παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστική απόφαση του Ταμείου για τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να εκτιμούν ότι μάλλον είναι χωρίς επιστροφή η επιλογή του να μη συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το χρέος συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον νέο ομόλογό του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο επικοινώνησε προκειμένου να τον συγχαρεί με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη του κ. Σάντσεθ στη διαπραγμάτευση αυτή και στη διεκδίκηση από την πλευρά της Αθήνας μιας καλής συμφωνίας, στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2017. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν, επίσης, για την προοπτική προώθησης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, για την ατζέντα της κοινωνικής Ευρώπης, αλλά και για την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, θέμα που ενδιαφέρει άμεσα Ελλάδα και Ισπανία, καθώς δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές ως χώρες πρώτης εισόδου στην Ευρώπη.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το Μαξίμου έσπευσε χθες να βάλει φρένο στη φημολογία περί πιθανής σύγκλησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητηθεί, με τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Τσίπρα, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες που διακινήθηκαν, το πολυνομοσχέδιο. Μάλιστα, από το πρωθυπουργικό γραφείο δόθηκε εικόνα ενόχλησης από τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για αίτημα των βουλευτών να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση ώστε να έχουν την ευκαιρία να «ανακρίνουν» τον κ. Τσίπρα. «Οι βουλευτές ενημερώθηκαν μόλις την Τρίτη από τους συναρμόδιους υπουργούς διεξοδικά για όλα τα θέματα που αφορούν το πολυνομοσχέδιο και το μεσοπρόθεσμο», ήταν το σχετικό σχόλιο συνεργατών του κ. Τσίπρα. Η φημολογία για συνεδρίαση της Κ.Ο. ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό ότι συνεδρίασε χθες το προεδρείο της – συνεδρίαση που, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, αφορούσε την αναμενόμενη για αύριο κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή