Αντιφατικά μηνύματα ΠΓΔΜ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζήτηση μιας φόρμουλας η οποία θα καταστήσει την όποια συμφωνία με την ΠΓΔΜ νομικά δεσμευτική και για την Αθήνα –και όχι μόνο για τα Σκόπια, που θα τη φέρουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή– φαίνεται να είναι ένα από τα νέα εμπόδια που ανακύπτουν στην προσπάθεια οριστικοποίησής της. Χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, μετέθεσε για σήμερα την πιθανότητα να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Αλ. Τσίπρα, έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28- 29 Ιουνίου. Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί έως τώρα, προσέθεσε, όμως, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια βιώσιμη και μόνιμη λύση, η οποία θα είναι 100% ασφαλής για τις μελλοντικές γενιές. Των δηλώσεών του προηγήθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, που επί της ουσίας έδειχνε στην κατεύθυνση περαιτέρω καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης Ζάεφ να καμουφλάρει τις δυσκολίες που η ίδια αντιμετωπίζει στο εσωτερικό, επικαλούμενη εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, να μεταφέρει δηλαδή το βάρος της ευθύνης για την καθυστέρηση και στην ελληνική πλευρά. Κυβερνητικός αξιωματούχος άφηνε, πρακτικά, να εννοηθεί ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δηλώσεις του κ. Ζάεφ και στην ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ. «Εχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», είπε.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ γίνεται λόγος για σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, ενώ περιγράφεται μια διαδικασία αποτύπωσης από ομάδες εργασίας σε γραπτό κείμενο της πολιτικής συμφωνίας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και αφού επισημαίνεται ότι ζητήματα τέτοιας σπουδαιότητας δεν ευνοούνται από βιαστικές ενέργειες, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, είναι πιο σημαντικές από τα όποια χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα απάντησαν στην εν λόγω ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία συγγραφής κειμένου και ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αφορά περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο και «δεν απευθύνεται σ’ εμάς». Το Μαξίμου επιμένει ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της άλλης πλευράς» και ότι πρέπει ο κ. Ζάεφ να ολοκληρώσει τον κύκλο των διεργασιών στο εσωτερικό της χώρας του, ώστε να είναι σε θέση να δεσμευθεί για τα επόμενα βήματα.

Το πόσο κοντά και, ταυτόχρονα, πόσο μακριά μπορεί να βρισκόμαστε από μια λύση αποτυπώνεται και στις δηλώσεις που έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. «Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ποτέ οι δύο χώρες δεν ήταν πιο κοντά σε λύση όσο τώρα. Οι επόμενες ώρες μπορεί να είναι κρίσιμες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Οσμάνι.

Σύγκρουση με φόντο τον Μιλόσοσκι

Σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκο εξακολουθούν να προκαλούν οι εξελίξεις για το ονοματολογικό. Τον «χορό» της αντιπαράθεσης άνοιξε χθες το πρωί η Ν.Δ., σε ανακοίνωση της οποίας γινόταν γνωστό ότι ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωση για τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι που θέλει τον κ. Αλ. Τσίπρα, «να είναι έτοιμος να δεσμεύσει τη χώρα με μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ». Με την ευκαιρία, η Ν.Δ. προειδοποίησε ότι ο πρωθυπουργός «δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση» για μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ «εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας». Από το ΥΠΕΞ εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία εμφανιζόταν ως αναρμόδιο «να ενημερώνει τη Ν.Δ. για δηλώσεις της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ (VMRO), αδελφό κόμμα της Ν.Δ. στο ΕΛΚ, στο οποίο οφείλει να απευθυνθεί». Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ απευθυνόταν έκκληση στη Ν.Δ. να ζητήσει, την επόμενη φορά, ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία το υπουργείου. Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Κοτζιάς αντί να απαντήσει στο πολύ συγκεκριμένο αυτό ερώτημα, καταφεύγει σε αστείες υπεκφυγές και με το γνωστό αλαζονικό και θρασύ ύφος του παραπέμπει με τρόπο πρωτόγνωρα ανεύθυνο τη Ν.Δ. να ενημερωθεί από τη σκοπιανή αντιπολίτευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή