Διπλό εκλογικό διακύβευμα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για το μάθημα της Ελλάδας ως μάθημα για την Ευρώπη ως προς τις συνέπειες του λαϊκισμού απ’ όπου κι αν προέρχεται μίλησε χθες, ενώπιον της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας στο Μόναχο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, διαμήνυσε με αφορμή τις διαρροές του Μαξίμου, που τον έψεγαν ότι στο εξωτερικό μιλάει εναντίον της κυβέρνησης, ότι φοράει τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδος» και ότι «αλλού» και όχι στον ίδιο θα πρέπει να αναζητήσει η κυβέρνηση ευθύνες για το ότι το κόστος δανεισμού της χώρας είναι ακόμη το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Νότου.

Το υψηλό κόστος, πάντως, του λαϊκισμού και συγκεκριμένα των τριών χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στα study days του ΕΛΚ που διοργάνωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, το αποτίμησε στα 100 δισ. στην οικονομία (και όχι μόνο). Αυτό που θέλει η Ελλάδα, επισήμανε, είναι η πρόσβαση στις αγορές αλλά γι’ αυτό χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, η κατάσταση με το ελληνικό χρέος πρέπει, όπως είπε, «να αντιμετωπιστεί με θαρραλέο τρόπο και πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους κύριους πιστωτές και στο ΔΝΤ, για να σταλεί ένα καθαρό σήμα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να δανείζεται από αυτές με ασφάλεια και με λογικό επιτόκιο». Και, δεύτερον, «χρειάζεται μια ξεκάθαρη δέσμευση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση έκανε μεταρρυθμίσεις επειδή την πίεζε η τρόικα».

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν στάθηκε μόνο στο οικονομικό κόστος των επιλογών της κυβέρνησης και στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ζημία στο κράτος δικαίου και στους θεσμούς και παρουσίασε το διακύβευμα των επόμενων εκλογών στην Ελλάδα όχι μόνο ως εκλογή για την οικονομία, αλλά κυρίως για τη δημοκρατία. «Επιθέσεις σε ανεξάρτητα ΜΜΕ, προκλητικές παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, συστηματική διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news), όλα αυτά είναι οι κοινές πρακτικές των λαϊκίστικων κομμάτων, είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς. Το αποτύπωμά τους φαίνεται ότι είναι το ίδιο. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου οι επόμενες εκλογές δεν θα έχουν κεντρικό ζήτημα μόνο τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας μας», σημείωσε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στον λαϊκισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συνδέοντάς τον με το ΕΛΚ και την καμπάνια του ενόψει των ευρωεκλογών, σημείωσε ότι «το ζήτημα είναι πώς πολεμάς τον λαϊκισμό στην πράξη. Δεν πολεμάς τον λαϊκισμό με λαϊκισμό, αλλά μιλώντας για πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα».

Σκοπιανό, φορολογία

Σε κλειστή συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ερωτήσεις για τη στάση του έναντι μιας πιθανής συμφωνίας για το Σκοπιανό, για τις επενδύσεις, αλλά και για τη φορολογία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική συζήτηση έγινε και για την Τουρκία, καθώς είναι έκδηλη στο ΕΛΚ η τάση που θέλει σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – γραμμή, την οποία δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ., καθώς υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ν.Δ. στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στο ακροατήριο τις ευαισθησίες στη Βόρεια Ελλάδα και τη συναισθηματική διάσταση του ζητήματος στην κοινή γνώμη. Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε θέμα μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων λέγοντας πως, εφόσον η επόμενη κυβέρνηση αποδείξει μεταρρυθμιστική προσήλωση, το ΕΛΚ θα πρέπει να στηρίξει την παροχή δημοσιονομικού χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή