Ναυαγεί το σχέδιο για δημιουργία «δεξιάς Ελιάς»

Ναυαγεί το σχέδιο για δημιουργία «δεξιάς Ελιάς»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρύνεται αισθητά πλέον η πιθανότητα δημιουργίας «δεξιάς Ελιάς», ενός φορέα που θα συμπεριελάμβανε όλα τα μικρά κομματίδια και σχήματα στο δεξιό κέρας του πολιτικού σχηματισμού κάτω από μία κοινή «ομπρέλα». Η περίφημη συνένωσή τους όσο περνάει ο καιρός τόσο μοιάζει με «όνειρο θερινής νυκτός», καθώς τα εμπόδια και οι μεταξύ τους πολύπλοκες σχέσεις μοιάζουν ανυπέρβλητα. Τα ανωτέρω αποτυπώθηκαν με τον πιο… απλό αλλά και ταυτόχρονα εμφατικό τρόπο την περασμένη εβδομάδα.

Το ταξίδι του Π. Καμμένου στο Μονακό, που βρέθηκε ψηλά στην επικαιρότητα, έφερε ένα πολύ αιχμηρό σχόλιο από τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προεξόφλησε το πολιτικό τέλος του κ. Καμμένου. Η καυστική δήλωση δημιουργεί σημαντική ρωγμή στις διεργασίες, καθώς αυτομάτως αποκλείει τη σύμπραξη ΑΝΕΛ – Καρατζαφέρη, δύο κομμάτων τα οποία, το ένα ως νυν κοινοβουλευτικό και το άλλο ως πρώην, αποτελούσαν αναμφισβήτητα βασικούς πυλώνες της πιθανής μελλοντικής σύμπραξης. Η αδυναμία να βρεθεί κοινός βηματισμός είναι ωστόσο ευρύτερος. Η όποια πιθανότητα υπήρχε να συμπράξουν οι υπόλοιποι ή έστω κάποιοι από τους υπόλοιπους φορείς με τους ΑΝΕΛ εξανεμίστηκε. «Τέτοιου είδους ταξίδια δεν προσιδιάζουν με τη λαϊκή Δεξιά», ανέφερε εις εκ των πρωταγωνιστών «ενοποίησης του χώρου», σχολιάζοντας πως η επίσκεψη Καμμένου στο πριγκιπάτο της Κυανής Ακτής δημιουργεί αλγεινή εντύπωση και απομακρύνει και τους υπόλοιπους από τον υπουργό Αμυνας. Βεβαίως, το γεγονός αυτό ήταν απλά «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς ήδη η ταύτιση του κ. Καμμένου με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιούσε αρνητικά αντανακλαστικά σε πολλά στελέχη του δεξιού χώρου που συμμετέχουν στις διεργασίες. Βεβαίως, ο «αποκλεισμός» της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ δεν συνεπάγεται πως στο επιτελείο του ΥΕΘΑ καταθέτουν τα όπλα, καθώς όπως έχουν επισημάνει ουκ ολίγες φορές, «και στις προηγούμενες εκλογές άπαντες προεξοφλούσαν τη μη είσοδό μας στη Βουλή και τελικά διαψεύσθηκαν».

Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται πλέον είναι κατά πόσον οι υπόλοιποι μικροί φορείς – Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, Εθνική Ενότητα του Γ. Καρατζαφέρη, Νέα Δεξιά του Φ. Κρανιδιώτη, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Ν. Νικολόπουλου, αλλά και τα μεμονωμένα πρόσωπα που κινούνται στον ίδιο χώρο, όπως ο Β. Καπερνάρος, ο πρώην υφυπουργός Χρ. Ζώης, αλλά και το ΡΕΥΜΑ, η κίνηση του πρώην ευρωβουλευτή Ν.Δ. Μ. Αγγελάκα και του πρώην γεν. διευθυντή Ν.Δ. επί Αντ. Σαμαρά, Θ. Σκορδά, μπορούν να συμπράξουν. Και εδώ η απάντηση δεν είναι θετική. Οι κ. Βελόπουλος, Καρατζαφέρης και Κρανιδιώτης διαμηνύουν πως θα κατέλθουν αυτόνομα. Ο πρώτος με όχημα τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν πάνω από 1,5%, ο δεύτερος με την «κληρονομιά» του πάλαι ποτέ κοινοβουλευτικού κόμματος και ο τρίτος με την «ταύτιση με το κόμμα της Λεπέν». Αντίθετα, οι κ. Νικoλόπουλος, Καπερνάρος και ο Τ. Μπαλτάκος, που έχει αναλάβει και ρόλο «πορτ παρόλ» στις όλες διεργασίες, εξακολουθούν να θεωρούν πως η συνένωση είναι εφικτή και υπάρχει χώρος για δεξιό κόμμα λόγω «της στροφής της Ν.Δ. στο Κέντρο». Το γεγονός αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν η «δεξιά Ελιά» παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, μπορεί να προκύψει μια μίνι σύμπραξη. Την ίδια ώρα, Κ. Παπακώστα και Ευ. Αντώναρος δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτές τις διεργασίες, καθώς αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά στον χώρο του «κοινωνικού Κέντρου». Στις παρεμβάσεις τους, άλλωστε, κατηγορούν τη Ν.Δ. για «δεξιά στροφή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή