Κόντρα Κουτσούμπα – Αχτσιόγλου για τα νέα μέτρα στη Βουλή

Κόντρα Κουτσούμπα – Αχτσιόγλου για τα νέα μέτρα στη Βουλή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη και εντονότατη αμφισβήτηση του κυβερνητικού ισχυρισμού περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την κρίση – ισχυρισμό που επαναδιατύπωσε η κυρία Εφη Αχτσιόγλου- προχώρησε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, κατά την διάρκεια παρέμβασής του σε συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος για τα εργασιακά.

Αναφερόμενος στο νέο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης – η ψήφιση του οποίου, ως γνωστόν, προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: «Μην αρχίσετε τα γνωστά, όπως ότι αυτά είναι τα τελευταία δύσκολα μέτρα. Το πολυνομοσχέδιο αυτό καταρρίπτει τους ισχυρισμούς σας περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, περί δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, γιατί έτσι και αλλιώς -είναι γνωστό αυτό τοις πάσι- περιλαμβάνει νέα μέτρα φτωχοποίησης του λαού, όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για λαϊκές οικογένειες, γεγονός που δεν έκρυψε ούτε ο Υπουργός των Οικονομικών σας. Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο, που ήδη έχετε ψηφίσει, καταλαβαίνει κανείς πως η μεταμνημονιακή εποχή περιλαμβάνει περίπου ό,τι και η μνημονιακή: μέτρα χωρίς τέλος για τον λαό».

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε επικαλούμενη τις δυσκολίες της μνημονιακής εποχής, ενώ υποστήριξε ότι όλα θα αλλάξουν μετά τον ερχόμενο Αύγουστο: «Εχουμε σχέδιο και για την εργασία. Οταν προσπαθείς να υλοποιήσεις αυτό το σχέδιο το οποίο είναι κόντρα στη βασική αντίληψη που υιοθετεί η τρόικα, είναι εντελώς αντίθετο στην ιδεολογική της θέση, προφανώς δεν μπορείς να επιτύχεις όλες τις πλευρές του σχεδίου σου. Διαπραγματεύεσαι συνέχεια, κάπου χάνεις, κάπου κερδίζεις, υπάρχουν υπαναχωρήσεις. Νομίζω, όμως, ότι και οι νίκες που σημειώνονται έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα των εργαζομένων. Άρα το σχέδιο αυτό προσπαθούμε ήδη να το υλοποιήσουμε εντός του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής». Για να προσθέσει: «Προφανώς, τα περιθώρια άσκησης δημόσιας πολιτικής θα είναι πολύ μεγαλύτερα μετά τον Αύγουστο, οπότε και η χώρα θα βγει από την κρίση».

Αξιοσημείωτο είναι ότι αναφερόμενη σε πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας στη χώρα μας, η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι για τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό δεν ευθύνεται μόνο η τρόικα, αλλά και οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν των μνημονίων: «Πολύ συχνά όταν συζητάμε για τα εργασιακά επικεντρωνόμαστε στο τι συνέβη την περίοδο 2010-2014, την περίοδο της μεγάλης απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων και ξεχνάμε ενδεχομένως ότι ο δρόμος της απορρύθμισης στα εργασιακά είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Η απορρύθμιση της εργασίας δεν ήταν ένα σχέδιο επιβολής των διαθέσεων της τρόικα ή τέλος πάντων δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ένα σχέδιο το οποίο το ασπάζονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή