Στην αντεπίθεση για τη «μακεδονική γλώσσα» η Ν.Δ.

Στην αντεπίθεση για τη «μακεδονική γλώσσα» η Ν.Δ.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καίει» η Ν.Δ. τους ισχυρισμούς του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» από το 1977, καθώς έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις περιβόητες διασκέψεις του ΟΗΕ. Βάζοντας στο στόχαστρο τον Νίκο Κοτζιά, η Πειραιώς τον κατηγόρησε για «ανυπόστατους και επικίνδυνους» χειρισμούς που αποδυναμώνουν και υπονομεύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας σε μια «μικροπολιτική προσπάθεια» να πληγεί η αντιπολίτευση.

Σε αναλυτικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το πρωί, η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι όχι μόνο η Ν.Δ. δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι «μακεδονική», αλλά στις εν λόγω –ανά πενταετία– διασκέψεις του ΟΗΕ είχε αντιδράσει δύο φορές επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά το 2007 και το 2012. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Πειραιώς, οι σχετικές επιφυλάξεις της Ν.Δ. είναι επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο προαναφερθεισών διασκέψεων, κάτι, που όπως σημειώνει, επιδιώκοντας να εκθέσει την κυβέρνηση, δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας διάσκεψης, στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Ν.Δ., αναφερόμενη στην «ανυπόστατη» επίκληση του κ. Κοτζιά σε «μακεδονική γλώσσα» (τρίτη διάσκεψη του ΟΗΕ για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977), σημειώνει ότι επί δεκαετίες οι Ελληνες διπλωμάτες, όπως και αξιωματούχοι άλλων υπουργείων που μετέχουν στις διεθνείς διασκέψεις, «έχουν ρητές οδηγίες να καταγράψουν την άρνησή τους και να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος “Μακεδονία” για την ΠΓΔΜ, καθώς και να μη δεχθούν οποιαδήποτε χρήση του επιθέτου “μακεδονική/μακεδονικός” σε σχέση με την εθνότητα, τη γλώσσα, την κυβέρνηση ή άλλους θεσμούς της εν λόγω χώρας».

Αιχμές

Η Ν.Δ. αφήνει μάλιστα αιχμές ότι ο ΥΠΕΞ «αγνόησε προφανώς σκόπιμα» το γεγονός ότι στο κείμενο της επίμαχης έκθεσης υπάρχει ρητή επισήμανση ότι «οι προσδιορισμοί που χρησιμοποιούνται και η παρουσίαση του υλικού δεν υπονοούν την έκφραση οποιασδήποτε άποψης από την πλευρά της Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφορικά με το νομικό καθεστώς οποιασδήποτε χώρας, επικράτειας, πόλης, περιοχής ή των αρχών του, ή αναφορικά με την οριοθέτηση των συνόρων ή των ορίων του». Κατηγορεί ακόμα τον κ. Κοτζιά ότι επίσης σκοπίμως αγνόησε το γεγονός ότι στις τελικές εκθέσεις του 2007 και του 2012 υπάρχουν καταγεγραμμένες οι «αντιρρήσεις που εγέρθησαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας», ενώ υπογραμμίζει ότι, σε αντίστιξη, καμία σχετική επιφύλαξη δεν κατεγράφη το 2017 από τον εκπρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης, μιλώντας μάλιστα για «σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ».

Διαγραφή Καμπόσου λόγω Μπουτάρη

Εκτός κόμματος ετέθη με εντολή του προέδρου της Ν.Δ. ο δήμαρχος Αργους Δημήτρης Καμπόσος, μετά τα νέα σχόλια που έκανε εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη. Με προσωπική ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι ο κ. Καμπόσος διεγράφη «για τα απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλιά του», καθώς και ότι δεν θα ανεχθεί «μισαλλόδοξο και ρατσιστικό λόγο από στελέχη της Ν.Δ.». «Οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) αναφορές του δημάρχου Αργους Δημήτρη Καμπόσου για τον Γιάννη Μπουτάρη είναι χυδαίες και απολύτως καταδικαστέες», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ., προσθέτοντας ότι ετέθη εκτός κόμματος με εντολή του κ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα για τον κ. Καμπόσο είχε βαρύνει μετά τα όσα είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Facebook για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, την οποία δικαιολογούσε. Ωστόσο, ο κ. Καμπόσος προχώρησε εκ νέου σε αντισημιτικά σχόλια, αναφέροντας ότι όσα λέει ο κ. Μπουτάρης τα λέει επειδή «είναι αρεστός των Εβραίων» και… «φοράει το καπελάκι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή