Τσακαλώτος: «Δεν είναι όλα ρόδινα»

Τσακαλώτος: «Δεν είναι όλα ρόδινα»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση τόσο για τις μνημονιακές επιλογές της, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσω και του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση, όσο και για τις «επείγουσες» κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέσω των οποίων τις προωθεί, αλλά και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην κρύβουν την ενόχλησή τους για τη συνεχιζόμενη λιτότητα, ολοκληρώνεται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του σχετικού νομοθετήματος, το οποίο ως γνωστόν θα ψηφιστεί νωρίς μεθαύριο το απόγευμα.

«Δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλάει για καταστροφή», είπε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στην κριτική που δέχεται, με τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη λίγο αργότερα να λέει επισήμως και σε ήπιους τόνους εκείνο το οποίο αρκετοί συνάδελφοί του από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Το υπερταμείο –ρυθμίσεις για το οποίο υπάρχουν στο πολυνομοσχέδιο– συνιστά «επισφράγιση του ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους», είπε ο κ. Φίλης, για να συμπληρώσει ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ευθέως και με ειλικρίνεια αναγνωρίζει πως η λιτότητα συνεχίζεται.

«Δεν είναι όλα καλά, δεν είναι όλα τέλεια, αλλά γίνεται μια προσπάθεια. Δεν είμαι ευτυχής, δεν πουλάμε φούμαρα, λέμε τις δυσκολίες. Βεβαίως έχουμε λιτότητα και έχουμε πρόβλημα. Αλλά από εδώ και πέρα θα μειώνουμε τη λιτότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του.

Στη χθεσινή διαδικασία, στελέχη της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα και στη διάταξη η οποία προβλέπει τη δέσμευση ποσού έως 25 δισ. ευρώ, ως εγγύησης έναντι του ESM για το ενδεχόμενη το ελληνικό Δημόσιο να μην ανταποκριθεί στις οφειλές έναντι των δανείων του. «Δεν έχετε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να υποθηκεύσετε τη δημόσια περιουσία», τόνισε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι «όνειδος, άρθρο-ντροπή αυτό που προβλέπει την υποθήκευση 25 δισ.», σημείωσε ο κ. Γ. Αμυράς. «Δεν είναι υποθήκη, αλλά εγγύηση», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Πέραν τούτου, η κριτική εκ μέρους πολλών στελεχών επικεντρώθηκε αφενός στις ταχύτατες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αφετέρου στο γεγονός ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, επί του οποίου στηρίζονται πολλές υπό ψήφιση διατάξεις, δεν έχει κατατεθεί επισήμως και στην ελληνική γλώσσα στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Γ. Χουλιαράκης

«Το νομοσχέδιο περιέχει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Είναι σκόπιμο να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν από την Παρασκευή 15 Ιουνίου, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου. Τότε θα επιτραπεί η συζήτηση, απόφαση και ανακοίνωση πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», αιτιολόγησε την κυβερνητική επιλογή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, για να προσθέσει: «Μια πιθανή καθυστέρηση της διαδικασίας στη Βουλή συνεπάγεται αναβολή και της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει η συζήτηση αυτή να γίνει στις 21 Ιουνίου, και να μην δοθεί κανένα δικαίωμα σε κανένα κράτος-μέλος να ζητήσει αναβολή».

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Για πολλοστή φορά, μνημονιακά και μη μνημονιακά νομοσχέδια κατατίθενται, συζητιούνται και ψηφίζονται με διαδικασίες-εξπρές», σχολίασε αμέσως εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας και, μεταξύ άλλων, προσέθεσε: «Οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται με νέα μέτρα λιτότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή