Αναφορές από Ζάεφ σε επικείμενα «καλά νέα»

Αναφορές από Ζάεφ σε επικείμενα «καλά νέα»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ανυπόμονος να ανακοινώσει τα «καλά νέα» μιας πιθανής λύσης στην ονοματολογική διαφορά Αθηνών – Σκοπίων εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε και χθες το πρωί, πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Επειτα από την επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων για τη διαφοροποίηση που διαφάνηκε ότι υπάρχει ανάμεσα στον κ. Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ την προηγούμενη εβδομάδα, η πλευρά των Σκοπίων φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Οι επικοινωνίες των τελευταίων δύο εβδομάδων ήταν ιδιαίτερα έντονες τόσο μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων όσο και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Γι’ αυτό και οι κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν στο κτήμα του πρώτου στη Στρούμιτσα, προκειμένου να προβάλουν την εικόνα μιας ενωμένης ηγεσίας.

Χθες, πάντως, ο κ. Ζάεφ είπε ότι η λύση θα πρέπει να είναι ποιοτική και αξιοπρεπής, να σέβεται την ταυτότητα του λαού του, προκειμένου να έχει τύχη στο δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει (εφόσον υπάρξει συμφωνία) τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Ζάεφ ανέφερε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε διμερές επίπεδο, αν και η βοήθεια που έχουν παράσχει εξωτερικοί παράγοντες, όπως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, ήταν σημαντική.

Οσοι γνωρίζουν και παρακολουθούν την κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ αντιλαμβάνονται ότι μια συμφωνία με την Αθήνα, που θα ανοίξει τον ευρωατλαντικό δρόμο για τα Σκόπια, είναι το πλέον αποτελεσματικό, αν όχι το μοναδικό, σενάριο που πολιτικά μπορεί να βοηθήσει τον κ. Ζάεφ και τους Σοσιαλιστές της γειτονικής χώρας να παραμείνουν στην εξουσία. Και παράλληλα, πρόκειται για το μόνο σενάριο που διασφαλίζει τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ, ανεξάρτητα αν αυτή περιλαμβάνει την επίλυση πολύ ευρύτερων προβλημάτων από την ονοματολογική διαφορά με την Αθήνα.

Στα Σκόπια, τα στόματα των κυβερνητικών παραμένουν κλειστά, αν και η αισιοδοξία είναι διάχυτη. Παρά το γεγονός ότι άπαντες φοβούνται να μιλήσουν ανοικτά, υφίσταται η γενικότερη άποψη πως η στιγμή για επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς είναι πλέον ορατή.

Εσωτερική διαβούλευση

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η συμφωνία είναι ήδη έτοιμη και εκείνο που απομένει είναι η εσωτερική διαβούλευση. Δεδομένων των εύθραυστων ισορροπιών στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, ουδείς στα Σκόπια διανοείται ότι ο κ. Ζάεφ δεν θα ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και τους πολιτικούς αρχηγούς. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, η οποία είναι, προφανώς, κρίσιμη, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Εφόσον υπάρχει συμφωνία, στις Βρυξέλλες την ίδια περίοδο θα είναι και ο κ. Ντιμιτρόφ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα εις βάθος, ώστε να έχει νόημα και η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί. Οι διαδικασίες της Ε.Ε. του Ιουνίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ΠΓΔΜ, καθώς υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν ταχθεί ανοικτά κατά της περαιτέρω διεύρυνσης το προηγούμενο χρονικό διάστημα (Γαλλία, Ολλανδία, Δανία), αλλά και ορισμένες που δείχνουν μια γενικότερη αμφιβολία περί του αν η Ενωση πρέπει να ανοιχτεί στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως η Ισπανία, για λόγους οι οποίοι συνδέονται με εθνικές ιδιαιτερότητες (καταλανικό ζήτημα, το οποίο οι Ισπανοί συνδυάζουν με το Κόσοβο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή