Στην Ολομέλεια την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Στην Ολομέλεια την Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θετικές ψήφους μόνο των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας, σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τις κυβερνητικές επιλογές, και μεγάλο αριθμό βουλευτών να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις περί το Σκοπιανό, εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής προς τελική συζήτηση και την ψήφισή του το απόγευμα της Πέμπτης, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία στις αρμόδιες Επιτροπές ολοκληρώθηκε αργά σημερα το απόγευμα, με το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ως προς το πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα και την Οικονομία μετά τον Αύγουστο και το τυπικό τέλος του τρίτου Μνημονίου όχι μόνο να αποδεικνύεται αγεφύρωτο, αλλά και να αποτελεί αφορμή για γενίκευση των μετωπικών αντιπαραθέσεων. Η πλειοψηφία προβάλλει το επιχείρημα ότι είναι το τελευταίο μνημονιακό νομοθέτημα και πως τελειώνει η επιτροπεία από τους δανειστές, ενώ στον αντίποδα η αντιπολίτευση προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η εποπτεία θα είναι σκληρή και πάντως σκληρότερα εκείνης η οποία σχεδιάστηκε για άλλες χώρες που είχαν «προγράμματα», τονίζοντας παράλληλα πως η σημερινή συγκυβέρνηση ήδη έχει προνομοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια, διαμορφώνοντας μια κατάσταση η οποία προσομοιάζει με την περίοδο των μνημονιακών ετών.

Η αυριανή διαδικασία στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει όχι απλώς εν μέσω πολιτικής έντασης, αλλά και με την κατάθεση πρότασης να συζητηθεί η συνταγματικότητα ή μη ορισμένων εκ των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου: μία εξ αυτών είναι και εκείνη η οποία αφορά την «εγγύηση» ( για «υποθήκη δημόσιας περιουσίας» κάνουν λόγο οι επικριτές της κυβέρνησης), με τον κ. Α. Λοβέρδο να προαναγγέλει πως αυτό είναι ένα θέμα επί του οποίου η ΔΗΣΥ θα εγείρει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Με αφορμή αναλόγου περιεχομένου τοποθέτηση του κ. Μ. Βορίδη, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε: «Νομίζετε ότι όταν θα γίνετε κυβέρνηση, θα πάτε στην Μέρκελ και θα της πείτε «δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, δεν θέλουμε υψηλά πλεονάσματα και Υπερταμείο», κι εκείνη θα σας πει «Καλώς τα παιδιά»; Ε, Good luck-καλή τύχη».

Στα αξιοσημείωτα είναι, επίσης, το γεγονός ότι ούτε σήμερα, ως το τέλος των συνεδριάσεων των επιτροπών, κατατέθηκε από την κυβέρνηση η αναμενόμενη τροπολογία σχετικά με τον νέο ΕΝΦΙΑ, γεγονός το οποίο επικρίθηκε εντόνως από την αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται πως όταν κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή το ογκώδες νομοθέτημα, η κυβέρνηση σημείωνε πως δεν θα περιελάμβανε διάταξη για τον ΕΝΦΙΑ, με την δέσμευση πως κάτι τέτοιο θα γινόταν την Δευτέρα – δηλαδή χθες.

Στο περιθώριο της εξελισσόμενης περί τα οικονομικά συζήτησης, καταγράφηκαν και εντός της συνεδρίασης αναφορές στο σκοπιανό, με αποχρώσεις που αναδεικνύουν όχι μόνο διαθέσεις σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και αναταράξεις σε ορισμένα κόμματα. Ετσι, για το θέμα αντάλλαξαν πυρά ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης με τον κ. Μ. Βορίδη (ΝΔ), ενώ πρόβλημα ανέκυψε με το «Κίνημα Αλλαγής»: με αφορμή δήλωση του κ. Σπ. Δανέλλη νωρίτερα το πρωί σχετικά με το (θετικό) περιεχόμενο που πρέπει να έχει η ψήφος έναντι πιθανής συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας, ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ) έκανε σκληρό σχόλιο: «Ας κρίνει κανείς την αξιοπρέπεια κάποιου ο οποίος από Βουλευτής του Συνασπισμού έγινε ευρωβουλευτής  του ΠΑΣΟΚ  και μετά έγινε βουλευτής του ποταμιού και τωρα θέλει να πάει άλλου. Εμείς λεμε «Η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, με τον κ. Γ. Μαυρωτά του Ποταμιού λίγο αργότερα να εκφράζει τη λύπη του για το σχόλιο Κωνσταντινόπουλου: Το βήμα της Βουλής δεν προσφέρεται για την επίλυση εσωκομματικών διαφορών, είπε ο κ. Μαυρωτάς, υπερασπιζόμενος τον απόντα από τη συνεδρίαση των Επιτροπών συνάδελφό του κ. Δανέλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή