Ζάεφ: Eχει επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα

Ζάεφ: Eχει επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και έχει επιτευχθεί λύση στην 25χρονη διαμάχη με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη τύπου στην οποία πλαισιώνονταν από όλα τα μέλη της κυβέρνησής του.

«Έρχεται μια καλύτερη εποχή για την χώρα. Έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε γενναία και τολμηρά. Τολμήσαμε επειδή δεν θέλαμε ήττες. Επιλέξαμε το μέλλον. Έχουμε μια ιστορική, αιώνια λύση. Με την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα, οικοδομούμε μια φιλία που δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Δημιουργούμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, και επιλύουμε μια διαμάχη 25 ετών και απομακρύνουμε τη χώρα από την απομόνωση», δήλωσε ο Ζάεφ.

Η συμφωνία, δήλωσε ο Ζάεφ, «επιβεβαιώνει και ενισχύει μια για πάντα την μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνικότητα. Εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και παρέχει ένα ασφαλές μέλλον στους πολίτες της Δημοκρατίας». Αυτή είναι η σωστή λύση αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι πολίτες σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο, είπε ο Ζάεφ. 

Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.

Δεν είναι μια πραγματική λύση, αλλά μια «συνθηκολόγηση», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι και υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν σκοπεύει να υποστηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το όνομα .

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή