Αναμένει το κείμενο της συμφωνίας το Κίνημα Αλλαγής

Αναμένει το κείμενο της συμφωνίας το Κίνημα Αλλαγής

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτο Πολιτικό Συμβούλιο έλαβε χώρα χθες στη Χαρ. Τρικούπη, υπό τη σκιά των εξελίξεων στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανακοίνωνε με διάγγελμά του την οριστικοποίηση της συμφωνίας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, έπειτα από πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, τα μέλη του ανώτατου οργάνου, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Γ. Παπανδρέου –πλην Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Θεοχαρόπουλου που λείπουν ο πρώτος στο εξωτερικό, ο δεύτερος σε περιοδεία στη Λευκάδα– κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Επειτα από περίπου δύο ώρες συνεδρίασης, εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν οι πάγιες θέσεις περί σύνθετης ονομασίας, erga omnes και απάλειψης του αλυτρωτισμού. Η ανακοίνωση υπογράμμιζε πως πάνω σε αυτό το τρίπτυχο θα εξεταστεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, που θα δοθεί αύριο, όπως ενημέρωσε την κ. Γεννηματά ο Αλ. Τσίπρας, και έπειτα «θα διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις». Η σύσκεψη πάντως έμοιαζε με μονόδρομο, καθώς από το πρωί είχε διαμορφωθεί έντονο κλίμα εσωστρέφειας, με δημόσιες και ιδιαίτερα σφοδρές αντεγκλήσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κινήματος, φέρνοντας στην επιφάνεια μια διάσταση απόψεων που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε υφέρπουσα κατάσταση.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης δήλωσε (ράδιο 24/7) ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και το ίδιο βεβαίως θα κάνει το κόμμα του. Πηγαίνοντας δε ένα βήμα παρακάτω, προέτρεψε το Κίνημα Αλλαγής να πράξει το ίδιο, διαφορετικά το Ποτάμι «να επανεξετάσει την απόφασή του για κοινή πορεία». Λίγο αργότερα, ήρθε νέο «χτύπημα», αυτή τη φορά από τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Τwitter ανέφερε πως το Ποτάμι «παραμένει αταλάντευτο στη θέση του για εξεύρεση λύσης», προσθέτοντας πως «αυτή είναι η υπεύθυνη και πατριωτικά ωφέλιμη στάση». H απάντηση στα ανωτέρω ήρθε εις τριπλούν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας εικόνα εμφυλίου. Αρχικά ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ Β. Κεγκέρογλου με ανάρτηση στο Τwitter επιτέθηκε ευθέως στον πρόεδρο και στον βουλευτή του Ποταμιού. «Ορισμένοι προτρέχουν να δηλώσουν ότι ψηφίζουν τη “συμφωνία” Τσίπρα – Ζάεφ πριν αυτή υπάρξει ή έστω πριν ανακοινωθεί το περιεχόμενό της. Μήπως πάλι το γνωρίζουν ή δεν έχει καμιά σημασία για αυτούς;», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας υπονοούμενα για υπόγειες σχέσεις με το Μαξίμου.

Με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα, και μάλιστα από το θεσμικό βήμα της Βουλής, επιτέθηκε στον κ. Δανέλλη ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, προτρέποντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής. «Ας κρίνει κανείς την αξιοπρέπεια κάποιου ο οποίος, από βουλευτής του Συνασπισμού, έγινε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετά έγινε βουλευτής του Ποταμιού και τώρα θέλει να πάει αλλού. Εμείς λέμε: “Η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα”», ήταν η φράση του βουλευτή Αρκαδίας. Λίγο μετά, ήρθε τρίτη συναπτή επίθεση από τον πρώην υπουργό Χ. Καστανίδη, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος έδειξε την πόρτα της εξόδου στον κ. Δανέλλη. «Δεν υπάρχει λόγος να μας απειλείτε. Ουδείς μάς υποχρεώνει να είμαστε στο ίδιο κόμμα», ήταν η φράση του. Ο βουλευτής του Ποταμιού σήκωσε το γάντι χαρακτηρίζοντας «αήθη» την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου, καθώς «σε ό,τι αφορά το “Μακεδονικό”, οι προσωπικές μου θέσεις είναι δημόσια διατυπωμένες από το 1992».

Το Ποτάμι πάντως –και ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει– τοποθέτησε για τις προσεχείς ημέρες διευρυμένη σύσκεψη ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή