Σαμαράς: «Ταπεινωτικός συμβιβασμός»

Σαμαράς: «Ταπεινωτικός συμβιβασμός»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τα Σκόπια άσκησε με παρέμβασή του ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία δεν είναι μόνο «κακή», αλλά ένας «αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός». Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός και για τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο έβαλε στο κάδρο των ευθυνών, κατηγορώντας τον για «ανιστόρητη σύμπλευση με τον κ. Τσίπρα», η οποία, όπως σημείωσε, «δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου».

Ο κ. Σαμαράς στην αιχμηρή δήλωσή του τόνισε ότι οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του ελληνικού λαού», ενώ έστρεψε τα βέλη της κριτικής του έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι τόνοι που επέλεξε έναντι του κ. Παυλόπουλου προφανώς δεν είναι τυχαίοι και φαίνεται να συνδέονται και με το γεγονός ότι οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του πρωθυπουργού, που έσπευσε στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Τρίτης για να ανακοινώσει τη συμφωνία, ερμηνεύθηκαν ως θετικές έναντι της συμφωνίας. Και, πάντως, όχι ως ουδέτερες.

Ξεχωριστή θέση στη δήλωση Σαμαρά έχει η παρακαταθήκη του Κων. Καραμανλή, αλλά και του Ανδρ. Παπανδρέου (όχι, πάντως, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη). «Δεν ήταν “εθνικιστής” ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”, ούτε ήταν “τυχοδιώκτης” ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι “το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια”», υπογράμμισε, ενώ σχολιάζοντας συγκεκριμένα μέρη της συμφωνίας, κατέληξε ότι η κυβέρνηση δεν «έδωσε» μόνο το όνομα. «Eδωσαν και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια! Φαλκιδεύοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς. Δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής.

«Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Eλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους!» κατέληξε η δήλωσή του, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου.

Σπεύδοντας προς υπεράσπιση του Προέδρου της Δημοκρατίας –σημειώνεται ότι δεν υπήρξε αντίδραση της Προεδρίας– και απαντώντας στον κ. Σαμαρά, το Μαξίμου κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για «μείζον θεσμικό ατόπημα», επειδή ενέπλεξε «με ιταμό τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας». Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Σαμαρά ότι ως πρώην πρωθυπουργός «γνωρίζει τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου» και μίλησε για «ασυγχώρητη υπονόμευση της συνταγματικής τάξης» σε μια «κρίσιμη εθνικά στιγμή». Αναφορά έκανε η κυβέρνηση και στην χθεσινή επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, σχολιάζοντας ότι «άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου», ενώ τον κάλεσε να τοποθετηθεί για τo αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά «στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή