Χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση

Χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγχαρητήρια «για το όραμα, το θάρρος και την επιμονή τους» έλαβαν χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωση με την οποία οι ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμες να υποστηρίξουν την «ιστορική συμφωνία» με όποιο τρόπο τους ζητηθεί. «Ιστορική» και «πολύ θαρραλέα» χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν. «Θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές και ολόκληρη την περιοχή. Προσδοκώ να τηρήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και στις δύο χώρες εποικοδομητική στάση» σημείωσε ο Χαν, ενώ το ζήτημα της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. ανέδειξε και ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς. «H συμφωνία οπωσδήποτε διασφαλίζει ότι θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην ενταξιακή διαδικασία της Μακεδονίας», σημείωσε ο Κουρτς, αποκαλώντας τη γειτονική χώρα με το όνομα που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει. Η λέξη «Μακεδονία» βρέθηκε στους τίτλους μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, που ανέφεραν ότι «Η Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της».

Η επίτευξη συμφωνίας έγινε ομόθυμα δεκτή με ικανοποίηση από τις χώρες των Βαλκανίων, με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, να τη θεωρεί υπόσχεση «ειρήνης, ασφάλειας και ευρωατλαντικής προοπτικής», αλλά και «ισχυρό μήνυμα για την επίλυση διμερών και πολυμερών προβλημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκαταρίνα Ζαχαρίεβα συνεχάρη τα δύο μέρη εκτιμώντας ότι δίδονται επαρκείς εγγυήσεις ενταφιασμού αλυτρωτικών διεκδικήσεων και υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας είναι προς το συμφέρον της Βουλγαρίας.

Το αλβανικό στοιχείο

Η συμφωνία ικανοποιεί και το αλβανικό στοιχείο, όπως έγινε σαφές από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσόβου, που έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία» που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός «μπορούν να επιλυθούν ακόμη και τα πιο δύσκολα ζητήματα».

Μακροσκελές άρθρο για τη συμφωνία δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Algemeine, στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιγράφει τα βήματα που απαιτούνται για να τεθεί σε ισχύ και επισημαίνει πως «αν όλα αυτά υλοποιηθούν, ο Τσίπρας θα μπορεί όντως να υπερηφανεύεται ότι είναι αρχιτέκτονας της ιστορικής συμφωνίας. Αλλά η εθνικιστική αντιπολίτευση στη Μακεδονία (σ.σ.: εννοεί την ΠΓΔΜ) θα κάνει τα πάντα για να οδηγήσει ένα τέτοιο δημοψήφισμα σε αποτυχία – και κατ’ εξαίρεσιν, θα έχει και την υποστήριξη των Ελλήνων εθνικιστών».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα έδειξε και η αυστριακή Der Standard, που κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Μακεδονία στο εξής θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία» και αναφέρει: «Για την Ελλάδα, η επίλυση του θέματος θα αποτελούσε σημαντικό βήμα σταθεροποίησης των Βαλκανίων, ενώ θα ενίσχυε δραματικά το διεθνές κύρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά η συμφωνία πρέπει πρώτα να περάσει στις δύο χώρες». Το ενδιαφέρον της Αυστρίας και της Γερμανίας συνόψισε ο τίτλος της FAZ, σύμφωνα με τον οποίο «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η πίσω αυλή της Ε.Ε.». Την περασμένη εβδομάδα, εναντίον της συμφωνίας είχε τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρία Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος προέτρεπε το αντιπολιτευόμενο κόμμα της ΠΓΔΜ να μην υποκύψει «στις πιέσεις ξένων δυνάμεων». Ο Ορμπαν δεν σχολίασε την επίτευξη της συμφωνίας.

Στόλτενμπεργκ: Iστορικό επίτευγμα

Τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία, μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, επισήμανε χθες ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι η πρόσκληση για το ΝΑΤΟ «εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και φυσικά από την ολοκλήρωση και πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας». Επανέλαβε ότι πρόκειται για «ένα ιστορικό επίτευγμα», το οποίο πιστώνεται στο πολιτικό «θάρρος» των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Αναφερόμενος στο απαιτητικό χρονοδιάγραμμα εξέφρασε την άποψη ότι «και οι δύο χώρες θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία για να λύσουν ένα παλαιό πρόβλημα και να συνεχίσουν την πρόοδο που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε». Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία, διότι, όπως είπε, θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ κλήθηκε να σχολιάσει την αποστασιοποίηση του Π. Καμμένου, ωστόσο περιορίστηκε να πει ότι «αυτό που πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ είναι να έχει σχέσεις με τις κυβερνήσεις στα διάφορα κράτη-μέλη, και φυσικά σε όλες τις χώρες της Συμμαχίας υπάρχουν διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές πολιτικές απόψεις και ορισμένες φορές με μεγάλες διαφορές για σημαντικά ζητήματα». Και πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει σχέσεις και να εργάζεται με τις κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή