Μαξίμου: Tακτικισμοί της Πειραιώς

Μαξίμου: Tακτικισμοί της Πειραιώς

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορους ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης διαμορφώνει η επομένη της επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, για την επίλυση του ονοματολογικού. Και οι αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα «θερμές» από πλευράς πολιτικών διεργασιών και εξελίξεων, τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια, καθώς οι δύο πρωθυπουργοί καλούνται να υπερασπισθούν το αποτέλεσμα της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων, έναντι της κοινής γνώμης, αλλά και έναντι ενδεχόμενων αντίρροπων δυνάμεων στο εσωτερικό των κυβερνητικών πλειοψηφιών των δύο χωρών.

Στην Αθήνα, και ενώ ακόμη μέχρι αργά χθες δεν είχε οριστικοποιηθεί ο χρόνος υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες (όπου έχουν προσκληθεί και αναμένεται να παραστούν ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο ειδικός διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι) με συνεργάτες του κ. Τσίπρα να παραπέμπουν στην ανάγκη ολοκλήρωσης ορισμένων διαδικαστικών θεμάτων, που μπορεί να πάνε πίσω τη σχετική τελετή μέχρι τη Δευτέρα, η σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώθηκε στο εάν νομιμοποιούνται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να υπογράψουν την εν λόγω συμφωνία, θέση που διατύπωσε η Ν.Δ. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε χθες (ΕΡΤ) ότι η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. «δεν έχει καμία νομική βάση», καθώς, όπως προσέθεσε, «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, ex officio, έχουν την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες».

Οπως ήταν αναμενόμενο, με βάση και τις δηλώσεις αυτές, η κυβέρνηση απέρριψε ως απολύτως ανεδαφικό το αίτημα της Ν.Δ. να έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογραφεί από τον κ. Τσίπρα. Πάντως, η σύγκρουση θα μεταφερθεί στη Βουλή άμεσα, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής. Αυτή ήταν, άλλωστε, η παρότρυνση του Μαξίμου χθες: «Εάν η Ν.Δ. αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην κριτική που ασκήθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, εάν δεν μεσολαβήσει η πρόταση μομφής, θα διασταυρώσουν αύριο τα ξίφη τους στη Βουλή, στη συζήτηση για την ενημέρωση του σώματος επί της συμφωνίας, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συμφωνίας και με το ερώτημα αν αυτή αρχίζει να παράγει νομικό αποτέλεσμα από τη στιγμή της υπογραφής της, επιχείρημα που έχει να κάνει με τις ανησυχίες που διατυπώνονται να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και να μην ολοκληρωθούν στη συνέχεια όσα προβλέπει η συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος διατύπωσε τη θέση ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου, «μια συμφωνία προβλέπει η ίδια τα βήματα για τη θέση της σε ισχύ. Και μόνο αν δεν τα προβλέπει, τότε ισχύουν οι γενικές αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή