Τσίπρας: Ημουν κατά ονομασίας χωρίς μετάφραση

Τσίπρας: Ημουν κατά ονομασίας χωρίς μετάφραση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας, και της Ελλάδας, να αναφέρει τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ «στη γλώσσα της ή αμετάφραστη, στη γλώσσα των γειτόνων μας» παρέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι, παρά τις προχθεσινές αναφορές της κυβέρνησης, στο επίσημο κείμενο της συμφωνίας για το ονοματολογικό δεν υπάρχει ο όρος «Severna Makedonija». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά ήταν εναντίον της αμετάφραστης ονομασίας, διότι, όπως είπε, αμετάφραστο το «Severna» θα έδινε μια δύσχρηστη ονομασία, που θα είχε ως αποτέλεσμα όλοι στο τέλος να χρησιμοποιούν μόνο τον όρο «Μακεδονία».

Ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά, σε συζήτηση που συντόνισε η Δώρα Αναγνωστοπούλου, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του προσωπικά και των χειρισμών του υπουργού Εξωτερικών στη διαπραγμάτευση και υποστήριξε το αποτέλεσμα της συμφωνίας που συνομολογήθηκε με τον κ. Ζόραν Ζάεφ. Ετσι, απαντώντας σε ερώτηση για την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «αυτό που κάνει η συμφωνία είναι να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα λαών τρίτων χωρών στον αυτοπροσδιορισμό», ενώ πρόσθεσε ότι το σημαντικό της συμφωνίας είναι ότι όπου χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδόνες», «δεν εννοούν τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ενός λαού που βρέθηκε στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «εμείς θα τους ονομάζουμε Σλαβομακεδόνες» και ότι «δεν αναγνωρίσαμε έθνος, αναγνωρίσαμε δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, παρέπεμψε στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι αυτή αφορούσε την έξοδο από τα μνημόνια και την πάταξη της διαφθοράς. Οπως είπε, ο κ. Καμμένος έχει μια θέση και στάση αρχής στην οποία είναι συνεπής και «δεν του ζητώ να την αλλάξει, του ζητώ, όμως, ως υπεύθυνος υπουργός της κυβέρνησης, που κρατάει πατριωτική στάση, να το αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση της χώρας, τώρα που είμαστε κοντά να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Γι’ αυτό θα κρατήσει τη θέση και τη στάση του, μου το έχει δηλώσει, και αν καταφέρει η άλλη πλευρά να ολοκληρώσει τα βήματα, δεν θα την ψηφίσει τη συμφωνία γιατί έχει αρχές και αξίες, αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού, δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα».

Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέρριψε το αίτημα να έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς ψήφιση πριν από την υπογραφή της, με τη φράση «αυτό που κέρδισα από τον Ζάεφ να το χαρίσω στον Μητσοτάκη;», ενώ ανέφερε ότι αποφάσισε να μη συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα «διότι έχω πικρή εμπειρία, το έχω συγκαλέσει τρεις φορές, δεν έχουν σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας διέψευσε ότι δεσμεύθηκε έναντι του κ. Ερντογάν για παράδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, είπε ότι έχει μικρή σημασία η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ για τις περικοπές στις συντάξεις ανέφερε πως το θέμα δεν είναι της παρούσης και προανήγγειλε ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν και τη μεσαία τάξη. Σχετικά με τις εκλογές σημείωσε πως πρόθεσή του είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή