ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οχι» από Γεννηματά στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ

«Οχι» από Γεννηματά στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Χωρίς κοινή απόφαση κατέληξε αργά χθες την νύχτα το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής ενδεικτικό των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν εντός του φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «σκορ» ήταν 5-1 με τους κ. Παπανδρέου, Θεοδωράκη, Καμίνη, Θεοχαρόπουλο και Ανδρουλάκη (μέσω Skype) να βλέπουν θετικά πολλά σημεία, αλλά την πρόεδρο και επικεφαλής του κόμματος κ.Γεννηματά να έχει αρνητική στάση.

Σήμερα το πρωί η άρνηση εκφράστηκε δημόσια με ανακοίνωση της κ. Γεννηματά με την οποία απορρίπτει ευθέως την συμφωνία.

Η πρόεδρος του κόμματος θα τοποθετηθεί σχετικά σε λίγη ώρα στην Βουλή.

Η τοποθέτηση της: 

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

·Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και

·Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης».