Αισιόδοξος ο Κοτζιάς και για τα εκκρεμή ζητήματα με Αλβανία

Αισιόδοξος ο Κοτζιάς και για τα εκκρεμή ζητήματα με Αλβανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πυρετό συνεννοήσεων και διπλωματικών διεργασιών έχει εισέλθει από τη στιγμή ανακοίνωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ το υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της τελετής υπογραφής αλλά και όσων πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό συνέπεσε με τη μετάβαση, λίγες ώρες αργότερα, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι δύο άνδρες έκαναν λόγο και για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς. Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την επίτευξη συμφωνίας «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, χωρίς τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών». Και ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει «την απόφαση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελλάδας και ΠΓΔΜ».

Τέλος, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή θα είναι η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες». Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε και τη συμφωνία για το ονοματολογικό, υπογραμμίζοντας ότι «καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων». Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για επίλυση ενός ζητήματος το οποίο υπάρχει τυπικά για 25, αλλά στην πραγματικότητα για 70 χρόνια. Οπως είπε, η συμφωνία που έχει υπογραφεί «τελειώνει» με τα ζητήματα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Επί τούτου, άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, κάνοντας έναν παραλληλισμό με το γνωστό ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους». «Εγώ είμαι ευχαριστημένος που λύνουμε προβλήματα, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί που λένε: “Τώρα τι θα κάνουμε χωρίς προβλήματα;”. Αυτοί είναι οι “επαγγελματίες” των προβλημάτων», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο ΥΠΕΞ προανήγγειλε εξελίξεις τόσο στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία όσο και για το Κυπριακό. «Πριν πάω διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές», είπε για τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Ως προς το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα «να ανοίξουμε εκ νέου –με τον σωστό τρόπο– και το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό». Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε, χθες, και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή