ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 6 το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας – Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

stis-6-to-apogeyma-i-syzitisi-tis-protasis-dyspistias-ti-provlepei-o-kanonismos-tis-voylis-2256054

Την υποβολή πρότασης δυσπιστίας προανήγγειλε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Βάσει των όσων είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόταση κατατίθεται αμέσως μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, την οποία έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

Όπως ανακοίνωσε, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας, και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία ταυ όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός εάν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία ταυ όλου αριθμού των βουλευτών.

Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί και οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Boυλής με γραπτή ή προφορική δήλωση ταυ πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστοσύνη εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.

H συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Boυλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) ταυ όλου αριθμού των βουλευτών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ