Η «Κ» παρουσιάζει τις 12 προτάσεις δυσπιστίας στην ιστορία της Μεταπολίτευσης

Η «Κ» παρουσιάζει τις 12 προτάσεις δυσπιστίας στην ιστορία της Μεταπολίτευσης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Κ» παρουσιάζει τις 12 προτάσεις μομφής και δυσπιστίας κατά κυβερνήσεων ή υπουργών που κατατέθηκαν στην ελληνική Βουλή τα τελευταία 31 χρόνια, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με τα Σκόπια στο ζήτημα του ονόματος της γείτονος χώρας. 

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας όπου το «Μακεδονικό» αποτελεί αφορμή για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβερνήσης. Η πρώτη ήταν το 1993 κατά της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία και καταψηφίστηκε. Αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής, η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από κάποιο μέλος της με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας που αποτελεί και το κορυφαίο μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εκ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα δεν κατέληξε σε απώλεια εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, ορισμένες ωστόσο, δρομολόγησαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, στην πρόταση δυσπιστίας για το ζήτημα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση αναγράφεται: «Η συμφωνία συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων. Είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων». 

Χρονολόγιο: ​31 χρόνια προτάσεων μομφής και δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή:

Πατήστε εδώ για να δείτε το χρονολόγιο σε μεγαλύτερη διάσταση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή