Σε μια κλωστή το ΚΙΝΑΛ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια της ρήξης βρίσκεται πλέον το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ανέδειξε εμφατικά τις τελείως διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό του νεοσύστατου κόμματος. Στο τελευταίο μαραθώνιο Πολιτικό Συμβούλιο με θέμα τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, το οποίο έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί χρυσή τομή και για πρώτη φορά δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το κλίμα ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικό με την πρόεδρο του Κινήματος Φώφη Γεννηματά να εκφράζει την άποψη πως η συμφωνία έχει σημεία τα οποία «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά». Αντίθετα τα υπόλοιπα μέλη του ανώτατου κομματικού οργάνου, οι κ. Γ. Παπανδρέου, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Θ. Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο Ν. Ανδρουλάκης που συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω skype ευρισκόμενος στο Στρασβούργο, παρά τις επιμέρους διαφορές τους κινήθηκαν στη λογική ότι πρόκειται για μία «καλή συμφωνία».

Το γεγονός πως δεν βγήκε λευκός καπνός δεν εμπόδισε την κ. Γεννηματά να εκδώσει το πρωί της Πέμπτης ανακοίνωση με την οποία δημοσιοποιούσε τη διαφωνία της στη συμφωνία, εστιάζοντας σε δύο σημεία: στη μη προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας «σύμφωνα με τη νέα ονομασία» αλλά και στην επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ που «θα πρέπει να σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα».

Το κλίμα ακολούθως αντί να εκτονωθεί άρχισε να επιδεινώνεται και να δίνει την αίσθηση πλήρους ρήξης. Του λόγου το αληθές φάνηκε στο βήμα της Βουλής, όπου οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών αρχηγών που συναποτελούν το Κίνημα ήταν έντονες. Το κλίμα συνέχισε να είναι ηλεκτρισμένο.

Το απόγευμα της Πέμπτης πηγές του Ποταμιού απαντώντας σε διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας για το Πολιτικό Συμβούλιο, χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα λέγοντας πως «δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο». Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «τα πέντε από τα έξι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου υποστήριξαν την ίδια άποψη» και «η πρόεδρος, μόνη της, είχε διαφορετική άποψη». Πηγές της Χαρ. Τρικούπη απαντούσαν στις διαρροές με «ουδέν σχόλιον». Για το θέμα της συμφωνίας πήρε δημοσίως θέση και ο Γ. Καμίνης, ο οποίος τη χαρακτήρισε «καλή», όπως και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ. Θέση αναμένεται να πάρει δημοσίως και ο Γ. Παπανδρέου.

Διάσταση και εντός

Το απόγευμα της Πέμπτης συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Θέμα συζήτησης ήταν όχι μόνο η συμφωνία, αλλά και η στάση έναντι της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. Οι πέντε βουλευτές του κόμματος ήταν μοιρασμένοι καθώς Γ. Αμυράς, Γρ. Ψαριανός και Σπ. Λυκούδης τέθηκαν υπέρ της πρότασης, οι δε Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς κατά, επιχειρηματολογώντας πως «αφού είμαστε υπέρ της συμφωνίας δεν μπορούμε να ταχθούμε υπέρ της πρότασης της Ν.Δ.».

Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε το «παρών» ή την αποχή. Η τελική ετυμηγορία ήταν τελικά υπέρ της πρότασης δυσπιστίας με το σκεπτικό «ότι στρέφεται συνολικά κατά της κυβέρνησης και εμείς είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση». Αξίζει να σημειωθεί πως πληροφορίες έκαναν λόγο πως αν το Ποτάμι λάμβανε διαφορετική θέση, το τέλος της συνεργασίας θα έμοιαζε πιο κοντά από ποτέ.

Η διαφωνία κορυφής αποτυπώθηκε στη Βουλή

Η επιλογή της κ. Φωτεινής Γεννηματά να αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας όταν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της και την ώρα που ανέβαινε στο βήμα ο εταίρος της στο Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Θεοδωράκης, θεωρήθηκε από πολλούς ως συμβολική πράξη εκδήλωσης της δυσαρέσκειάς της για το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού λαμβάνει θετική, δηλαδή διαφορετική εκείνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θέση ως προς τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων που παρουσίασε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αντιστοίχως, όσα ανέφερε ο κ. Στ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του, ότι δηλαδή δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και πως αδιαφορεί για όσα λέγονται εις βάρος του, ότι δηλαδή άλλοτε υποστηρίζει τη σημερινή συγκυβέρνηση και άλλοτε τον κ. Μητσοτάκη – αναλόγως των θέσεων που λαμβάνει σε μεγάλα ζητήματα, ερμηνεύθηκε ως η απάντησή του στις επικρίσεις από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ.

Επί της ουσίας της διαφοράς των δύο προσώπων για τη συμφωνία με τα Σκόπια, οι ομιλίες των Γεννηματά και Θεοδωράκη εστιάζονται στο γεγονός ότι αν και οι δύο συνομολογούν το μη άρτιο της συμφωνίας αυτής (για «αρνητικά σημεία και προβλήματα» μίλησε η κ. Γεννηματά, για «αδυναμίες» απλώς ο κ. Θεοδωράκης), η πρόεδρος της ΔΗΣΥ έδειξε ότι έτσι όπως είναι δεν πρόκειται να την υποστηρίξει, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού ουσιαστικά προανήγγειλε τη θετική του ψήφο.

«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μόνο εάν: πρώτον, η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει και την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας, σύμφωνα με τη νέα ονομασία και, δεύτερον, η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που έχουν αναλάβει τα Σκόπια να κάνουν, για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας», είπε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε: «Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή