ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» στα προαπαιτούμενα

nai-sta-proapaitoymena-2256229

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης και με τον πολιτικό χρόνο να είναι εξαιρετικά πυκνός, στο Κοινοβούλιο τα τελευταία 24ωρα δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις στα καυτά μέτωπα της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής: Χθες το μεσημέρι ψηφίστηκαν μόνο από την κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία (154 θετικές ψήφοι) τα προαπαιτούμενα μέτρα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ λίγη ώρα αργότερα η εθνική αντιπροσωπεία άρχισε να συζητά επί της προτάσεως μομφής που κατέθεσε η Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης, με επίκεντρο τη συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων. Δικομματική πλειοψηφία και αντιπολίτευση ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση για τα δημοσιονομικά, με την πρώτη να προτάσσει το γεγονός ότι είναι τα τελευταία μνημονιακά μέτρα και πως ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απορρίπτουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «καθαρής εξόδου», κάνοντας λόγο για νομοθέτηση μέτρων λιτότητας και νέο μνημόνιο με ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους της χώρας μας, χωρίς όμως χρηματοδότηση. Ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώθηκε σε αυτό το μέτωπο, ήταν και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία: «Είναι η τελευταία φορά, ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος στήριξης της χώρας», είπε με απολογιστική διάθεση ο κ. Αλ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα φθάνει στο τέλος μιας μακράς, δύσκολης και επίπονης διαδρομής». Στον αντίποδα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, αφού επέκρινε τη συγκυβέρνηση για την οικονομική πολιτική, επιχείρησε να προβάλει για το αμέσως προσεχές μέλλον την εικόνα της εξόδου όχι όμως της χώρας από την κρίση, αλλά της κυβέρνησης από την εξουσία: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τελειώνει τη θητεία της όπως ακριβώς την ξεκίνησε: με ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι άλλοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης έστρεψαν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης, με ορισμένους εξ αυτών πάντως, όπως η κ. Φώφη Γεννηματά, να θέτουν στο στόχαστρο και τις κυβερνήσεις της Ν.Δ., ως υπεύθυνες για την κρίση στη χώρα. Εν μέσω αυτού του κλίματος, δεν ήταν λίγοι εκείνοι στο Περιστύλιο που σχολίαζαν ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τεθεί εμφανώς σε προεκλογική τροχιά.

Στη «σκιά» αυτής της σύγκρουσης, κατεγράφησαν και δύο «παραφωνίες»: Πρώτον, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος καταψήφισε τη ρύθμιση για τον νέο ΕΝΦΙΑ χωρίς επιπτώσεις για τον ίδιο, αλλά και για την εικόνα της πλειοψηφίας, αφού η θετική επί της συγκεκριμένης διάταξης ψήφος εκ μέρους του ανεξάρτητου βουλευτή Θ.Θεοχάρη, διατήρησε τον συμβολικό αριθμό των 154 θετικών ψήφων. Δεύτερον, σε ένα άρθρο (το «70» που αφορά ρυθμίσεις επί χρήσεων γης) οι κ. Νίνα Κασιμάτη, Ευαγγελία Καρακώστα και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια του Πειραιά) ψήφισαν «Οχι». Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Η επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία είναι η αυριανή επί της προτάσεως μομφής: Απαντες αναμένουν επανάληψη της χθεσινής εικόνας, με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, παρά το γεγονός ότι διαφωνούν με το θέμα που βρίσκεται στον πυρήνα της προτάσεως, δηλαδή με τη συμφωνία για την ΠΓΔΜ, να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν την πρόταση μομφής, επειδή υποστηρίζουν τη συγκυβέρνηση. Στα «παράξενα» της καταστάσεως περιλαμβάνεται και η περίπτωση του Ποταμιού, αφού αν και τάσσεται υπέρ της επίμαχης συμφωνίας, θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής, μέσω της οποίας επιχειρείται από τη Ν.Δ. η ακύρωσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ψηφοφορία αυτή το ΚΚΕ θα απέχει.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια που άρχισε εν μέσω μεγάλης έντασης και για το «διαδικαστικό» ζήτημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της προτάσεως του κ. Ν. Βούτση να ολοκληρωθεί η διαδικασία το μεσημέρι του Σαββάτου, εξελισσόταν έως μετά τα μεσάνυχτα χθες και προγραμματίστηκε να συνεχιστεί από νωρίς σήμερα το πρωί, με λίγο περισσότερο από 170 βουλευτές να έχουν ζητήσει να μιλήσουν.