Με επιχειρήματα από το παρελθόν στη Βουλή ο Τσίπρας

Με επιχειρήματα από το παρελθόν στη Βουλή ο Τσίπρας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο την πρωτοφανή παρότρυνση του βουλευτή της Χ.Α., Κ. Μπαρμπαρούση, προς τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε πραξικόπημα, δίνει τον τόνο της συνέχειας της συζήτησης σήμερα, που τον λόγο θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Από την πλευρά του Μαξίμου δηλώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα περιορισθεί στη Βουλή σε μια ομιλία υπεράσπισης των πεπραγμένων του στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, αλλά θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση, θα αναδείξει πτυχές του χειρισμού την διαπραγμάτευσης για την ονομασία από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο, η πρόταση δυσπιστίας παρουσιάζεται σαν η ύστατη προσπάθεια από την πλευρά της Ν.Δ. να πέσει η κυβέρνηση πριν η χώρα βγει από τα μνημόνια, κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την επιχειρηματολογία του ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί την ολοκλήρωσης της μνημονιακής πορείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης και θα υπερασπισθεί τις επιλογές που έγιναν στο μέτωπο της οικονομίας, ως συστατικό στοιχείο της επιτυχίας να οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος.

Αναφορικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει εκείνα τα στοιχεία της συμφωνίας που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, την καθιστούν άκρως επικερδή για τα εθνικά συμφέροντα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα επιχειρήσει να αναδείξει τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη διαμόρφωση μιας κατάστασης, ενός πλαισίου εντός του οποίου οι ελιγμοί που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση και οι διαπραγματευτικές κινήσεις της ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Εκεί θα μιλήσει «με στοιχεία και ονόματα», όπως αναφέρουν συνεργάτες του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αναμένεται η ανάγνωση από το βήμα της Βουλής εγγράφων του υπ. Εξωτερικών.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες βράδυ στο συνέδριο του Economist, χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ «ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο», καθώς, όπως είπε, η πολυετής διένεξη στερούσε από τη χώρα μας τη δυνατότητα να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στα Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στην προοπτική ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, ολοκλήρωσε η κυβέρνηση, για να καταλήξει ότι «η Ελλάδα πλέον είναι μια χώρα πιο αποτελεσματική, αξιόπιστη, με σαφείς και αδιάβλητους κανόνες, φιλική στις επενδύσεις, με θεσμούς που λειτουργούν και με κοινωνικές υποδομές ενισχυμένες». Επικαλέσθηκε, δε, προς επιβεβαίωση των λεγομένων του «την πιστοποίηση του ΟΟΣΑ, των διεθνών αναλυτών αλλά και των θεσμών».

Οσον αφορά την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «τομή στα μέχρι σήμερα δεδομένα της οικονομικής πολιτικής της χώρας».

Προκειμένου, ωστόσο, να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ, είπε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση καθαρή, με σαφές μήνυμα στις αγορές και χωρίς αστερίσκους για την απομείωση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή