Ν.Δ.: «Διαβατήριο σε μια κακή συμφωνία»

Ν.Δ.: «Διαβατήριο σε μια κακή συμφωνία»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση για τα τετελεσμένα τα οποία επιβάλλει στη χώρα, χωρίς καν να είναι σαφές αν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τη δεσμεύσει με την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα επιμείνει ότι παράγει «έννομα αποτελέσματα», αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα κατά τη λήξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, υπογραμμίζοντας ότι η θετική ψήφος τους προς την κυβέρνηση θα ισοδυναμεί με διαβατήριο σε μια κακή και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία, καθώς και να προειδοποιήσει ότι όσοι δώσουν θετική ψήφο στην κυβέρνηση, θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα όποια τετελεσμένα.

Κομβικό ζήτημα στην κριτική του κ. Μητσοτάκη αναμένεται επίσης να αποτελέσει το ζήτημα της αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας. Δεν αποκλείεται, δε, να σημειώσει ότι αν ήταν να λυθεί το ονοματολογικό με τέτοιο επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα τρόπο, τότε μπορούσε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια. Εξάλλου, όπως τόνισε και στην ομιλία του της Πέμπτης με την οποία προανήγγειλε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, και το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε δεχθεί διεθνείς πιέσεις –και μάλιστα σε χειρότερο διεθνές περιβάλλον– αλλά δεν υπέκυψε σε αυτές. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ υποχώρηση από το κεκτημένο του 2008. Αναμένεται, δε, να επιμείνει και πάλι στην έλλειψη νομιμοποίησης της κυβέρνησης να δημιουργεί τετελεσμένα, καθώς η συμφωνία, από τη στιγμή της υπογραφής της και μετά παράγει έννομο αποτέλεσμα – αποτέλεσμα που δεσμεύει τη χώρα και δεν είναι σαφές με ποια ακριβώς κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα κληθεί η Βουλή να την ψηφίσει όταν έρθει η ώρα, αφού ο Πάνος Καμμένος αρνείται, (αλλά την ίδια ώρα στηρίζει την κυβέρνηση).

Η «τυχοδιωκτική» αυτή σύμπλευση της κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, εξάλλου, μόνο και μόνο για να κρατηθούν στην εξουσία, όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που εκδηλώνεται και μέσω του ανοικτού και «προκλητικού» τρόπου με τον οποίο ο κ. Καμμένος δηλώνει μεν τη διαφωνία του στη συμφωνία –ενώ ταυτόχρονα δηλώνει θα παραμείνει στην κυβέρνηση– και η έκθεσή της προκειμένου να αναδειχθεί η έλλειψη νομιμοποίησης της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία, ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε τη Ν.Δ. στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Παράλληλα, βεβαίως, θα αναδειχθεί και η διαφωνία της Ν.Δ. συνολικά με τη συμφωνία, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι όχι μόνο οι πάγιοι διαπραγματευτικοί όροι της χώρας δεν ικανοποιούνται, αλλά και ότι το κείμενο είναι «επικίνδυνο» για τα συμφέροντα της χώρας.

Για το συλλαλητήριο

«Οι πολίτες με το συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα θα εκφράσουν μαζικά την αγωνία τους για ένα ζήτημα μείζονος εθνικού συμφέροντος», σημείωναν πηγές της Ν.Δ. σχετικά με τη σημερινή συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι χιλιάδες μέλη της παράταξής μας θα είναι εκεί». Την ίδια ώρα, έλεγαν πηγές της Πειραιώς, η Ν.Δ. «θα δίνει τη μάχη της στη Βουλή, για να φύγει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος και για να μην υπογραφεί μια εθνικά επιζήμια συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή