ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς σε Τσίπρα: Η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει εκρήξεις

samaras-se-tsipra-i-symfonia-ayti-tha-prokalesei-ekrixeis-2256574

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από τη ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε πως η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις.

Την χαρακτήρισε δε ως συμφωνία-έκτρωμα, κάνοντας λόγο για αναβίωση αλυτρωτισμών από την γειτονική χώρα στο μέλλον.

«Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε χωρίς τη στήριξη της Βουλής και χωρίς να έχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που να επιτρέπει να προβούν σε αυτή τη διαδικασία.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ό,τι επιδόθηκε σε μυστική διπλωματία, χωρίς μάλιστα να έχει τη στήριξη του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. «Με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα», χαρακτηριστικά επεσήμανε.

«Εγώ δεν δημιούργησα πρόβλημα», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτοντας: «εγώ διαχειρίστηκα την εθνική γραμμή, όπως είχε συνοψιστεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Από τη μια με κατηγορείται, ότι δήθεν δημιούργησα το Σκοπιανό το 1992 και δήθεν ότι το πούλησα και από την άλλη ως πολύ αδιάλλακτο κ πολύ υποχωρητικό. Διαλέξτε, λοιπόν, γιατί από τα δύο θα με συκοφαντείτε».

Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, ότι «υπάρχουν ευτυχώς και ζωντανά ντοκουμέντα της εποχής», η σκηνή, δηλαδή, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική", και «δεν τη χώρισε… τη ‘Βόρεια' να τη δώσει σε άλλους». Υπάρχουν όμως, όπως σημείωσε, και συνεντεύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου εξηγούσε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «όχημα αλυτρωτισμού σε βάθος χρόνου». «Δεν ήταν ανεύθυνος λαϊκιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν ήταν ακροδεξιός ο Ανδρέας Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Aναφέρθηκε και στη στάση του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, το Δεκέμβριο του 1991. «Όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ντε φάκτο αναγνωρίζει Σλοβενία και Κροατία, εγώ έθεσα τους γνωστούς "τρείς όρους"… Και ζήτησα – και πέτυχα μετά από μεγάλη μάχη – να μην αναγνωριστεί κράτος με όνομα που υποδηλώνει αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδας. Πράγμα που τελικά έγινε αποδεκτό από τους υπόλοιπους…», είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τις ανοησίες» και να μην μπλέκει τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονταν με την ενιαία Γιουγκοσλαβία πριν από τη διάλυσή της. «Πριν την 16η Δεκεμβρίου του 1991, υπογράφαμε κι εμείς και όλα τα άλλα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Κανείς δεν επεμβαίνει στο πώς ονομάζει ένα ενιαίο κράτος τις περιοχές του – είναι εσωτερική του υπόθεση. Και κανένας δεν δεσμεύεται ούτε αναγνωρίζει διεθνώς τις εσωτερικές υποδιαιρέσεις άλλων κρατών», είπε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι το ζήτημα των Σκοπίων εκείνος δεν το χειρίστηκε ποτέ μετά τον Απρίλιο του 1992 αφού δεν ήταν πια υπουργός Εξωτερικών.

«Μέσα στον πολιτικό κόσμο της χώρας υπήρξαν έκτοτε απόψεις, και χειρισμοί και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικοί χειρισμοί. Εγώ, έτυχε να μην πάρω μέρος σε όλα αυτά. Όμως μπορώ να σας πω, πως όλος ο πολιτικός κόσμος, επί 26 χρόνια – με τις διαφωνίες του ακόμα – συνέπιπτε σε ένα πράγμα: ότι δεν μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εγώ υποστήριζα από τότε – κι εξακολουθώ να υποστηρίζω, και τα γράφω και τα λέω συνεχώς έκτοτε – πως το όνομα είναι όχημα αλυτρωτισμού. Άλλοι είχαν διαφορετική προσέγγιση». Τις δε ενστάσεις για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τις αποδέχθηκαν, όπως είπε, και τα Ηνωμένα Έθνη, από το 1993, που υποχρέωσαν τα Σκόπια να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα το οριστικό τους όνομα.

«Εμείς, ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά του κόμματα, με όλες τις διαφωνίες που είναι φυσικό να υπάρχουν, ποτέ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Εσείς, αυτό ακριβώς κάνετε τώρα. Εγώ επαναλαμβάνω: ήμουν πάντα αντίθετος με ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη ‘Μακεδονία"», είπε ο κ. Σαμαράς για προσθέσει πως η κυβέρνηση τα δίνει όλα σήμερα.

«Δεν διαπραγματευτήκατε. Συνθηκολογήσατε σε όλα», είπε ο κ. Σαμαράς και κατήγγειλε ότι ήταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε να αναγνωριστούν ως «σκέτο» Μακεδονία, και διαδήλωνε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με τη νεολαία των εθνικιστών του Γκρουέφσκι και του σημερινού προέδρου Ιβανόφ. «Σήμερα όμως τους Έλληνες πατριώτες που βγαίνουν στους δρόμους τους βρίζετε ως… φασιστοειδή», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το 2008 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφαν δημόσια δήλωση να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει και «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα», πράγμα που δεν διανοήθηκε να κάνει Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν, τους δίνει σύνθετο όνομα μεταφρασμένο, που δεν θα είναι erga omnes-για την εθνότητα θα έχουν τρεις ονομασίες-και εμπεδώνει τον αλυτρωτισμό τους και μάλιστα, με το προσύμφωνο που υπέγραψε η κυβέρνηση, «θα μπορούν να ζητήσουν να αλλάξουμε και τα δικά μας βιβλία», συμπλήρωσε. Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ότι με το άρθρο 6 της Συμφωνίας, θα εκληφθεί ως απαγόρευση ακόμα και των συλλαλητηρίων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, «η Ελλάδα δεσμεύεται να μην βάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων ούτε και για διμερή ζητήματα, όπως η μόλυνση του Αξιού, όταν δεσμευόμαστε για σοβαρές παραχωρήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

«Αναγνωρίζετε "Βόρειους Μακεδόνες" που θα είναι οι μόνοι διεθνώς αναγνωρισμένοι Μακεδόνες. Αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα τη δυναμιτίσει», είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, «δημιουργεί τετελεσμένα».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται, ως θεσμός, να κρίνει ανοιχτά πολιτικά ζητήματα. Όταν παίρνει θέση, κακώς, και εκφράζει τη χαρά του, μάλιστα για μια Συμφωνία που μόλις την κλείσατε τηλεφωνικά, για μια συμφωνία που μόνο εσείς ξέρατε εκείνη τη στιγμή, και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Με κατηγορείτε εμένα ότι έκανα πολιτική καριέρα με το Σκοπιανό; Εμένα που έμεινα σπίτι μου συνειδητά μία δεκαετία; Εσείς που έχετε γαντζωθεί στην εξουσία και υπογράφετε τα πάντα. Πλάκα έχετε».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό ως εργαλείο για να διασπάσει τη ΝΔ «και απέτυχε οικτρά» και τώρα κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ίδιο.

«Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κύριε Τσίπρα. Μια γροθιά», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ στηρίζω πλήρως τον σημερινό πρόεδρο και μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σεβάστηκα τον προηγούμενο και στηρίζω τον επόμενο. Η ΝΔ δεν είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ».