ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ στρώνει το χαλί στον εθνικισμό – απάντηση Χατζηδάκη

tzanak--2

Επίθεση τόσο στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ασκεί πολιτική υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά απελευθερώνοντας το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό και μεταμορφώνοντας τη ΝΔ σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα ενώ τού καταλόγισε ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για το επεισόδιο με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απολογητικό ύφος και άκομψη συγγνώμη για το 1993 τότε που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Έκανε μια απολογητική αποτίμηση και αποφάσισε ότι τα πήγε καλά στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει και άλλη όμως αποτίμηση από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Απαντώντας στον κ. Σαμαρά που δήλωσε ότι τα πήγε καλά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα έκανε μούσκεμα. Αυτή ήταν η ιστορική αποτίμηση για τον κ. Σαμαρά, που χειροκροτούσατε εσείς στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Με τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη διαπραγμάτευση κόντεψε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο των Βαλκανίων. Αυτό που δεν είπε ο κ. Σαμαράς είναι αν είναι υπέρ ή κατά της σύνθετης ονομασίας. Δεν είπε ότι το 2012 υπερψηφίστηκε η σύνθετη ονομασία. Είπε ότι ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση είναι για να διασπάσουμε τη ΝΔ. Ο ίδιος όμως ο κ. Σαμαράς έχει ταλέντο στη διάσπαση», ανέφερε ο κ. Τζακανόπουλος.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ασκεί την πολιτική του υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά. «Θεώρησε ότι βρήκε πολιτικό θέμα για να μας πάει στις εκλογές κάνοντας τεράστια παραχώρηση στις ακροδεξιές απόψεις. Σήκωσε τη σημαία της αντιπαράθεσης με την ΠΓΔΜ και δεν κατάλαβε τις συνέπειες τη επιλογής του αυτής, ούτε για το κόμμα ούτε για τη χώρα. Αν ακούσετε τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ θα το επιβεβαιώσετε. Απελευθέρωσε το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό μεταμορφώνοντας τη ΝΔ από ένα κεντροδεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα, σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης «φέρει ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή», με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση. «Τι αλήθεια περιμένει κάποιος να ακούσει από τον Μπαρμπαρούση, όταν ακούει για εθνικές προδοσίες και μειοδοσίες από τα στελέχη της ΝΔ; Αυτό που συνέβη χθες είναι η λογική συνέπεια. Όταν η ΝΔ μιλά για προδοσία η Χρυσή Αυγή θα μιλήσει για ανάγκη πραξικοπήματος. Στρώνει το χαλί στον εθνικισμό», υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε επίσης για «τέσσερα ανυπόφορα παράδοξα» στη στάση και τις επιλογές της ΝΔ.

Πρώτον, όπως είπε, το συνταγματικό παράδοξο. Αμφισβήτησε την εξουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν τη συμφωνία. Κάτι, όπως είπε, που είναι πέρα από τη συνταγματική λογική στο να ασκήσει η κυβέρνηση το νόμιμο συνταγματικό της δικαίωμα.

Δεύτερον, το κοινοβουλευτικό παράδοξο. «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση κατάφερε να επιβεβαιώσει δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα την εμπιστοσύνη της στη Βουλή και να κατατεθεί από ένα κόμμα πρότασης δυσπιστίας», τόνισε.

Τρίτο το οικογενειακό παράδοξο. Όπως είπε, «με τη στάση του ο κ. Μητσοτάκης δικαίωσε τον κ. Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν 25 χρόνια επιβεβαιώνοντας την πολιτική του ομηρία από την ακροδεξιά».

Τέταρτον, το ευρωπαϊκό παράδοξο. Η ΝΔ σήκωσε τη σημαία υποτίθεται απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάζεται από την Ευρώπη, με ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα να τον παρουσιάζουν ως εκπρόσωπο του Όρμπαν.

«Οι εθνικιστικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη -και αυτό είναι εθνικό παράδοξο, είναι ακριβώς ίδιες με τις εθνικιστικές δηλώσεις του VMRO και των πιο ακραίων εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση στη διένεξη με την γείτονα χώρα είναι γιατί ασκούμε με υπευθυνότητα την εξωτερική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη περιοχή. Η συμφωνία που θα κλείσουμε σε λίγες μέρες είναι καλή και απολύτως διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κανένας από τους δυο, ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Ζάεφ μειοδότησαν. Απλώς βρέθηκαν δυο ηγέτες, με το μυαλό στο κεφάλι τους, που θέλησαν να βάλουν ένα οριστικό τέλος, σε μια διένεξη σε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Να κλείσουν οριστικά από τα Βαλκάνια το κεφάλαιο της εθνολαϊκίστικης έξαρσης που συνεχίζεται. Αυτό τον εθνικισμό που στηρίζετε, κλείνει σήμερα με αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Aπάντηση Χατζηδάκη

«Με όλη τη δύναμη της φωνής του», όπως είπε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έστειλε μήνυμα από την Ολομέλεια «να καταλάβουμε όλοι ότι πάνω από τις διαφορές μας, όσο μεγάλες και να είναι, υπάρχουν δύο πράγματα: η Δημοκρατία και η πατρίδα, η Ελλάδα».

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε την άμεση και απερίφραστη καταδίκη της ΝΔ «στα όσα εξωφρενικά» εκστόμισε χθες ο βουλευτής της ΧΑ, αφετέρου επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι προσηλωμένη στις αρχές της Δημοκρατίας και βρίσκεται μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες.

«Θα μπορούσα αν ακολουθούσα τον δρόμο του κυβερνητικού εκπροσώπου να θυμίσω την κάτω και την πάνω πλατεία, να θυμίσω την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που από διαφορετικές αφετηρίες ξεκινώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ ενώθηκαν για να προκληθούν εκλογές το 2015. Δεν θα το κάνω. Γιατί πιστεύω ότι η συζήτηση είναι ιστορική και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πάνω από τις διαφορές μας, όσο μεγάλες και να είναι, υπάρχουν δύο πράγματα: η Δημοκρατία και η πατρίδα, η Ελλάδα. Θέλω να το υπογραμμίσω με όλη τη δύναμη της φωνής μου» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Απευθυνόμενος ο κ. Χατζηδάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ανέφερε: «Στέκομαι μόνο σε ένα, το οποίο το θεωρώ βασικό. Στην αναφορά που έκανε για τη ΧΑ. Κύριε πρόεδρε, ήσασταν εδώ στα όσα εξωφρενικά και απίστευτα εκστόμισε ο βουλευτής της ΧΑ. Κατόπιν της δικής σας τοποθετήσεως, τοποθετήθηκα εγώ, καταδίκασα απερίφραστα και είδα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τιμήν τους να με χειροκροτούν και τους ευχαριστώ γι' αυτό» και τόνισε: «Αυτό είναι η ΝΔ. Η προσήλωση στη Δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό. Στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ