Κοτζιάς: Διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς γίνεται μόνο αν έχεις κερδίσει πόλεμο

Κοτζιάς: Διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς γίνεται μόνο αν έχεις κερδίσει πόλεμο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ήμασταν η πιο δημοκρατική κυβέρνηση επί των ενημερώσεων για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό», τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για πατριωτική συμφωνία, η οποία «μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που έχουμε πρόβλημα». 

«Είμαι σαφής, κάνουμε συμβιβασμό… Γίνεται μια διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς; Διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς γίνεται μόνο αν έχεις κερδίσει πόλεμο κερδίσατε πόλεμο;», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Λέτε ότι παραδινόμαστε, αλλά αυτοί (σ.σ. οι πολίτες και κυβέρνηση της ΠΓΔΜ)  είναι που πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα και να αλλάξουν το Σύνταγμα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωρτερικών, ενώ διερωτήθηκε: «Είναι μικρό πράγμα η γειτονική χώρα να αλλάζει το σύνταγμα της το όνομα της;». 
 
Με τη συμφωνία «δικαιούνται να δεχτούν πρόσκληση του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούν αν γίνουν δεκτοί αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς. «Πιστεύω ότι κι εσείς συμφωνείτε και θέλετε να το λύσουμε. Απλά θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση. Τι λέει ο Ιβάνοφ; Οτι θέλουν να τα παραδώσουν όλα στους Έλληνες. Και σε μας τα ίδια λένε. Μήπως έχουμε δύο συνθήκες;», συνέχισε να διερωτάται. 

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «βρεθήκαμε σε ένα δίλημμα. Βρέθηκαν 3.400 εταιρείες με το όνομα Μακεδονία. Και αποφασίσαμε να γίνει μια διεθνής επιτροπή για μια τριετία σε συνεργασία με την Ε.Ε. που θα ελέγξει τα εμπορικά δικαιώματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε ακόμη αν υπήρχε μακεδονική γλώσσα στην αρχαιότητα και πρόσθεσε ότι «η Γιουγκοσλαβία ακουλούθησε το σύστημα της Σοβιετικής Ενωσης, και το 1954 αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα». «Τι κάνατε τότε, που κυβερνούσατε;», τόνισε.

«Έχω μια υποψία ότι στη ΝΔ έχουν μπερδέψει το όνομα με τον επιθετικό προσδιορισμό. Το όνομα είναι πέρα για πέρα erga omnes. Και τους σέβομαι τους Σκοπιανούς που το δέχτηκαν αυτό». 

«Υπάρχει μια [παλαιότερη] διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να την γνωρίζει κανείς. Καλείτο να πάει ο διαπραγματευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να πει ότι δέχεται η Ελλάδα, αλλά επειδή δεν μπορεί να το περάσει, να βγει σαν απόφαση του ΣΑ», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Δεν είχε ενημερωθεί ούτε το [τότε] υπουργικό συμβούλιο. Δεν θα πω επί ποιάς κυβέρνησης έγινε. Θα έρθει η ώρα να κατατεθούν όλα αυτά».

 
«H διαπραγμάτευση στηρίζεται σε αυτά που βρήκαμε μπροστά μας. Η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερις χώρες βάσει της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913. Να πούμε στον Μπορίσοφ ότι δεν τον αναγνωρίζουμε που είναι από τη Μακεδονία του Πιρίν; Να το πούμε στα ίσα θέλουμε ανατροπή του διεθνούς δίκαιου, κάτι που θέλει και ο Ερντογάν», σχολίασε ο κ. Κοτζιάς, ενώ αναφερόμενος στα μαχητικά που αγοράζει η Τουρκία είπε: «Από ποιους κινδυνεύει η χώρα; από αυτούς που δεν έχουν αεροπλάνα ή από αυτούς που θα αγοράσουν F-35;». 

 
Σημειώνεται δε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στην εθνική αντιπροσωπεία υπηρεσιακά έγγραφα σχετικά με την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή