«Μετωπική» Τσίπρα – Μητσοτάκη για τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

«Μετωπική» Τσίπρα – Μητσοτάκη για τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, με αφορμή τη συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι «ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας έιναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας που επίκειται να υπογράψουν Τσίπρας-Ζάεφ», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ανέφερε:

«Θα είστε ο πρωθυπουργός που είπατε ναι σε όλα όσα οι προκάτοχοί σας είπαν όχι», επισημαίνοντας πως η πρόταση δυσπιστίας ενεργοποιήθηκε από τη ΝΔ προκειμένου να τεθούν όλοι οι βουλευτές προ των ευθυνών τους.,

Ο κ. Μητσοτάκης  κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, για πολιτική υποκρισία. «Έχουν περάσει κι άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα. Όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει για τον κ. Καμμένο μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής», τόνισε δηκτικά ο αρχηγός της ΝΔ.

«Το τέταρτο μνημόνιο και η συμφωνία για το Σκοπιανό, ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Προειδοποιώ ότι το να υπογραφεί η συμφωνία καθιστά δύσκολη την αποτροπή των συνεπειών της στο μέλλον», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως σύντομα οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στα διλήμματα που τίθενται και θα προσέλθουν στις κάλπες. «Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα από αυτή την κυβέρνηση που πρέπει να φύγει», συμπλήρωσε, τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες.

Τσίπρας: Νομιμοποιείτε τον εθνικιστικό λόγο

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ανάλογα υψηλούς τόνους στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον για πολιτικό οπορτουνισμό, αλλά και για νομιμοποίηση, μέσω της στάσης του, του ακραίου εθνικιστικού λόγου.

«Είστε όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας και του κ. Σαμαρά και δίνετε νομιμοποίηση στο φίδι για να ξεμυτίσει από το αυγό», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, έκανε λόγο για «συμφωνία που «κάθε Ελληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι», ενώ, όσον αφορά το περιεχόμενό της σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οπως ρητά αναφέρεται, η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή