ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίμιτς: H συμφωνία ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα αμφότερων των χωρών

nimits

Την άποψη ότι η συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. 

«Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε στρατηγικό όραμα και δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα αλλά και διπλωματικές ικανότητες. Είμαστε ευγνώμωνες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες», είπε ο κ. Νίμιτς.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι «θεωρώ ότι η παρούσα συμφωνία ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα αμφότερων των χωρών. Είμαι χαρούμενος που εργάστηκα και συνυπέγραψα αυτή τη συμφωνία. Η διαδικασία ήταν μακρά και δυσχερής, πιστεύω όμως ότι η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πως δύο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα. 

Αναφερόμενος στα γενέθλιά του ανέφερε πως όπως είπε στην οικογένειά του "δεν θέλω δώρα θα μου κάνουν δώρα οι δύο πρωθυπουργοί με τους οποίους συνεργάστηκα"».