Ν. Κοτζιάς: Τα Σκόπια μάς εμπιστεύονται

Ν. Κοτζιάς: Τα Σκόπια μάς εμπιστεύονται

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «κομματικό παράρτημα του VMRO στην Αθήνα» περιγράφει τη Ν.Δ. ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έχει παρασυρθεί από το ακροδεξιό της κομμάτι». Ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ (ρ/σ Alpha), αναφέροντας τα τρία βασικά στοιχεία που, όπως είπε, την καθιστούν επιτυχημένη. Πρώτον, είπε ο κ. Κοτζιάς, η Ελλάδα επέτυχε την πλέον βασική από τις διεκδικήσεις της, δηλαδή να αλλάξει η ΠΓΔΜ το όνομά της. Επίσης, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, η Ελλάδα επέτυχε, ακόμη, η νέα ονομασία «να έχει ισχύ για όλες τις χρήσεις – και τις διεθνείς και τις εσωτερικές» και πρόσθεσε «ξέρετε τι κόπο έχει για την άλλη μεριά και πόσο πρέπει να το εκτιμήσουμε, να δέχεται να αλλάξει το όνομά της;». Το τρίτο σημείο το οποίο υπογράμμισε είναι το κέρδος της συνταγματικής αναθεώρησης. Επί τούτου, είπε, μάλιστα, ότι η Βόρεια Μακεδονία (όπως πλέον αποκαλεί τη χώρα ο κ. Κοτζιάς) θα κάνει δημοψήφισμα «θα αλλάξει το Σύνταγμα, θα περάσει το όνομα στο σύνταγμα και μετά θα επικυρώσουμε εμείς». Στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όπως είπε, «παίρνουν ρίσκο διότι μας εμπιστεύονται ότι αυτά που λέμε, τα εννοούμε».

Δικηγορικοί σύλλογοι

Εν τω μεταξύ, την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων με την ψήφο των 3/5 του αριθμού των βουλευτών ζητεί με ψήφισμα η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική αποδοχή. Μάλιστα, η ολομέλεια αποφάσισε τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας στη Θεσσαλονίκη, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο όλα τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις ως προς την αναγνώριση “μακεδονικής” εθνικότητας και γλώσσας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή